Wieprzowina z woka z tajską fasolą i kolbami pieprzu
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Kuchnia tajska jest bardzo zróżnicowana. Swą doskonalą reputację zawdzięcza wykorzystaniu świeżych składników do szybkiego przyrządzania dań, które są “ogniste”, a równocześnie aromatyczne i subtelne w smaku.
SKŁADNIKI
- 1 kg polędwiczek wieprzowych
- 0,6 kg kolorowej papryki
- 0,3 kg brokułów
- 0,3 kg kalafiora i marchwi
- 0,35 kg tajskiej długiej fasoli
- 0,2 kg kolb zielonego pieprzu
- 10 ząbków czosnku
- 5 łyżek sosu ostrygowego
- 5 łyżek sosu sojowego
- sól, pieprz, cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na odrobinę rozgrzanego tłuszczu wrzuć posiekany czosnek. Dodaj oczyszczoną i pokrojoną w cienkie plastry polędwicę.
- Fasolę sparz wrzątkiem, warzywa pokrój w słupki.
- Do mięsa dodaj fasolę i pokrojone warzywa.
- Na koniec całość polej sosem ostrygowym i sojowym, przypraw do smaku.