Wieprzowina z warzywami po chińsku - przepis na szybki obiad

2018-02-21
Wieprzowina z warzywami po chińsku - przepis na szybki obiad
Autor: Shutterstock Wieprzowina po chińsku to aromatyczna kompozycja mięsa, warzyw i makaronu
łatwy
30 min
4

Wieprzowina z warzywami po chińsku to danie łatwe do przygotowania, smakowite i  zdrowe, bo ze sporą ilością warzyw. Znakomite o każdej porze roku. Warzyw może być więcej, a ich kompozycja nieco inna - zależnie od  sezonu.

Składniki

1 opakowanie chińskiego makaronu jajecznego

40 dkg wieprzowych polędwiczek

2-3 łyżki oleju słonecznikowego

0,5 łyżki oleju sezamowego

2-3 rozgniecione ząbki czosnku

6-8 cebulek dymek pokrojonych w poprzek wraz z jasną częścią szczypiorku

1 czerwona papryka pokrojona w paski

2 łyżki sosu sojowo-grzybowego

2 łyżki wódki

1 szklanka kiełków sojowych

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki podpieczonych na suchej patelni nasion sezamu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Makaron przygotowujemy według instrukcji i odcedzamy. 

Mięso kroimy w cienkie plasterki.

Do głębokiej patelni lub woka wlewamy olej słonecznikowy, mocno nagrzewamy i smażymy wieprzowinę z obu stron.

Wlewamy olej sezamowy, wrzucamy czosnek, dymkę i paprykę. Smażymy przez 3-4 minuty na dużym ogniu. Stale mieszamy.

 Zmniejszamy ogień, dodajemy makaron, wlewamy sos sojowy i wódkę. Smażymy mieszając przez 2 minuty.

Dodajemy kiełki i mieszając podgrzewamy jeszcze przez 1 minutę. Nakładamy na talerze. Posypujemy natką i uprażonym sezamem.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE