Wieprzowina z warzywami po chińsku - przepis na szybki obiad
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wieprzowina z warzywami po chińsku to danie łatwe do przygotowania, smakowite i zdrowe, bo ze sporą ilością warzyw. Znakomite o każdej porze roku. Warzyw może być więcej, a ich kompozycja nieco inna - zależnie od sezonu.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie chińskiego makaronu jajecznego
- 40 dkg wieprzowych polędwiczek
- 2-3 łyżki oleju słonecznikowego
- 0,5 łyżki oleju sezamowego
- 2-3 rozgniecione ząbki czosnku
- 6-8 cebulek dymek pokrojonych w poprzek wraz z jasną częścią szczypiorku
- 1 czerwona papryka pokrojona w paski
- 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego
- 2 łyżki wódki
- 1 szklanka kiełków sojowych
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki podpieczonych na suchej patelni nasion sezamu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron przygotowujemy według instrukcji i odcedzamy.
- Mięso kroimy w cienkie plasterki.
- Do głębokiej patelni lub woka wlewamy olej słonecznikowy, mocno nagrzewamy i smażymy wieprzowinę z obu stron.
- Wlewamy olej sezamowy, wrzucamy czosnek, dymkę i paprykę. Smażymy przez 3-4 minuty na dużym ogniu. Stale mieszamy.
- Zmniejszamy ogień, dodajemy makaron, wlewamy sos sojowy i wódkę. Smażymy mieszając przez 2 minuty.
- Dodajemy kiełki i mieszając podgrzewamy jeszcze przez 1 minutę. Nakładamy na talerze. Posypujemy natką i uprażonym sezamem.