Wieprzowina z warzywami po chińsku - przepis na szybki obiad

2021-03-29
Wieprzowina z warzywami po chińsku - przepis na szybki obiad
Autor: Shutterstock Wieprzowina po chińsku to aromatyczna kompozycja mięsa, warzyw i makaronu
łatwy
30 min
4

Wieprzowina z warzywami po chińsku to danie łatwe do przygotowania, smakowite i  zdrowe, bo ze sporą ilością warzyw. Znakomite o każdej porze roku. Warzyw może być więcej, a ich kompozycja nieco inna - zależnie od  sezonu.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie chińskiego makaronu jajecznego
  • 40 dkg wieprzowych polędwiczek
  • 2-3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 0,5 łyżki oleju sezamowego
  • 2-3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 6-8 cebulek dymek pokrojonych w poprzek wraz z jasną częścią szczypiorku
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego
  • 2 łyżki wódki
  • 1 szklanka kiełków sojowych
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki podpieczonych na suchej patelni nasion sezamu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron przygotowujemy według instrukcji i odcedzamy. 
  • Mięso kroimy w cienkie plasterki.
  • Do głębokiej patelni lub woka wlewamy olej słonecznikowy, mocno nagrzewamy i smażymy wieprzowinę z obu stron.
  • Wlewamy olej sezamowy, wrzucamy czosnek, dymkę i paprykę. Smażymy przez 3-4 minuty na dużym ogniu. Stale mieszamy.
  •  Zmniejszamy ogień, dodajemy makaron, wlewamy sos sojowy i wódkę. Smażymy mieszając przez 2 minuty.
  • Dodajemy kiełki i mieszając podgrzewamy jeszcze przez 1 minutę. Nakładamy na talerze. Posypujemy natką i uprażonym sezamem.