Wieprzowina duszona z kiełbasą w stylu meksykańskim - pokochacie jej smak!
2021-10-04
9:41
Wieprzowina duszona z kiełbasą w stylu meksykańskim to pełna latynoskiego temperamentu potrawa, dla tych, którym znudziły się już swojskie gulasze. Ja bardzo ją lubię, bo to danie, które doskonale znosi modyfikacje proporcji i podmienianie składników nic nie tracąc ze swojego ducha.
i
łatwy
35 min
5
Do tej potrawy można użyć także resztek salami lub paprykowej kiełbasy chorizo (wersja luksusowa). Ja często zastępuję fasolę kukurydzą, ale można do potrawy dodać jedno i drugie. Lubię też dodać nieco przesmażonych pomidorów - jeśli mam jakieś zbyt dojrzałe na sałatkę, obieram je ze skórki i podsmażam, żeby nieco odparować nadmiar wody, a następnie dodaję do mięsa. Jak widzicie wariantów tej potrawy jest sporo.
SKŁADNIKI
- 40-50 dag wieprzowiny na gulasz
- 50 dag kiełbasy - niezbyt tłustej, ale dobrze przyprawionej
- puszka fasoli - w przepisie jest to fasola czarna, ale danie wychodzi doskonale z fasolą czerwoną lub białą
- 2 strąki papryki - może być różnokolorowa
- 2 spore cebule
- tłuszcz do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, papryka słodka, odrobina papryki chili do podkręcenia smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wieprzowinę posypać solą (nie przesadzać z jej ilością, bo kiełbasa jest słona), podsmażyć na rozgrzanej patelni do zrumienienia.
- Przełożyć do rondla i podlać wodą, dusić na małym ogniu.
- Gdy mięso się dusi na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki z cebulą pokrojoną w półplasterki - do zrumienienia. Dodać do mięsa.
- Podsmażyć też paprykę pokrojoną w dużą kostkę, dodać do reszty potrawy.
- Fasolę odcedzić na sicie, przelać wrzątkiem i dodać do mięsa. Doprawić danie do smaku (powinno być dość wyraziste) i dusić pod przykryciem do miękkości wieprzowiny.
- Podawać z ryżem lub pieczywem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne