Wieprzowina duszona z kiełbasą w stylu meksykańskim - pokochacie jej smak!

2021-10-04 9:41

Wieprzowina duszona z kiełbasą w stylu meksykańskim to pełna latynoskiego temperamentu potrawa, dla tych, którym znudziły się już swojskie gulasze. Ja bardzo ją lubię, bo to danie, które doskonale znosi modyfikacje proporcji i podmienianie składników nic nie tracąc ze swojego ducha.

Wieprzowina duszona z kiełbasą w stylu meksykańskim -  pokochacie jej smak!

i

Autor: Shutterstock Wieprzowina duszona z kiełbasą w stylu meksykańskim to danie w duchu zero waste, składniki do jego przygotowania można modyfikować w zależności od posiadanych zasobów.
łatwy
35 min
5

Do tej potrawy można użyć także resztek salami lub paprykowej kiełbasy chorizo (wersja luksusowa). Ja często zastępuję fasolę kukurydzą, ale można do potrawy dodać jedno i drugie. Lubię też dodać nieco przesmażonych pomidorów - jeśli mam jakieś zbyt dojrzałe na sałatkę, obieram je ze skórki i podsmażam, żeby nieco odparować nadmiar wody, a następnie dodaję do  mięsa. Jak widzicie wariantów tej potrawy jest sporo.

SKŁADNIKI

  • 40-50 dag wieprzowiny na gulasz
  • 50 dag kiełbasy - niezbyt tłustej, ale dobrze przyprawionej
  • puszka fasoli - w przepisie jest to fasola czarna, ale danie wychodzi doskonale z fasolą czerwoną lub białą
  • 2 strąki papryki - może być różnokolorowa
  • 2 spore cebule
  • tłuszcz do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, papryka słodka, odrobina papryki chili do podkręcenia smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wieprzowinę posypać solą (nie przesadzać z jej ilością, bo kiełbasa jest słona), podsmażyć na rozgrzanej patelni do zrumienienia.
  • Przełożyć do rondla i podlać wodą, dusić na małym ogniu.
  • Gdy mięso się dusi na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki z cebulą pokrojoną w półplasterki - do zrumienienia. Dodać do mięsa.
  • Podsmażyć też paprykę pokrojoną w dużą kostkę, dodać do reszty potrawy.
  • Fasolę odcedzić na sicie, przelać wrzątkiem i  dodać do mięsa. Doprawić danie do smaku (powinno być dość wyraziste) i dusić pod przykryciem do miękkości wieprzowiny.
  • Podawać z ryżem lub pieczywem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej...