Wieprzowina duszona z kiełbasą w stylu meksykańskim - pokochacie jej smak!

Wieprzowina duszona z kiełbasą w stylu meksykańskim -  pokochacie jej smak!
Autor: Shutterstock Wieprzowina duszona z kiełbasą w stylu meksykańskim to danie w duchu zero waste, składniki do jego przygotowania można modyfikować w zależności od posiadanych zasobów.
łatwy
35 min
5

Wieprzowina duszona z kiełbasą w stylu meksykańskim to pełna latynoskiego temperamentu potrawa, dla tych, którym znudziły się już swojskie gulasze. Ja bardzo ją lubię, bo to danie, które doskonale znosi modyfikacje proporcji i podmienianie składników nic nie tracąc ze swojego ducha.

Do tej potrawy można użyć także resztek salami lub paprykowej kiełbasy chorizo (wersja luksusowa). Ja często zastępuję fasolę kukurydzą, ale można do potrawy dodać jedno i drugie. Lubię też dodać nieco przesmażonych pomidorów - jeśli mam jakieś zbyt dojrzałe na sałatkę, obieram je ze skórki i podsmażam, żeby nieco odparować nadmiar wody, a następnie dodaję do  mięsa. Jak widzicie wariantów tej potrawy jest sporo.

SKŁADNIKI

  • 40-50 dag wieprzowiny na gulasz
  • 50 dag kiełbasy - niezbyt tłustej, ale dobrze przyprawionej
  • puszka fasoli - w przepisie jest to fasola czarna, ale danie wychodzi doskonale z fasolą czerwoną lub białą
  • 2 strąki papryki - może być różnokolorowa
  • 2 spore cebule
  • tłuszcz do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, papryka słodka, odrobina papryki chili do podkręcenia smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wieprzowinę posypać solą (nie przesadzać z jej ilością, bo kiełbasa jest słona), podsmażyć na rozgrzanej patelni do zrumienienia.
  • Przełożyć do rondla i podlać wodą, dusić na małym ogniu.
  • Gdy mięso się dusi na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki z cebulą pokrojoną w półplasterki - do zrumienienia. Dodać do mięsa.
  • Podsmażyć też paprykę pokrojoną w dużą kostkę, dodać do reszty potrawy.
  • Fasolę odcedzić na sicie, przelać wrzątkiem i  dodać do mięsa. Doprawić danie do smaku (powinno być dość wyraziste) i dusić pod przykryciem do miękkości wieprzowiny.
  • Podawać z ryżem lub pieczywem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej