Wielkanocna rolada zawijana z mięsa drobiowego z jajkami i zieleniną: pyszna i prosta
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Rolada zawijana z mięsa drobiowego z jajkami i zieleniną to pyszna i prosta przystawka na Wielkanoc. Przygotowanie zajmie Wam mniej czasu niż myślicie. A zachwyt rodziny jest wart odrobiny pracy.
SKŁADNIKI
- Na roladę:
- 800 g mięsa mielonego z filetu drobiowego
- 1 czerstwa bułka kajzerka lub 4 łyżki bułki tartej
- 1 szklanka mleka
- 1 surowe jajko rozmiar L
- 3 łyżki śmietany 30%
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- Na farsz:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 pęczek cebuli dymki
- 1 pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od farszu: Ugotuj jajka, ostudź i pokrój grubo. Zieleninę umyj, osącz i posiekaj drobno.
- Pora na roladę: Bułkę namocz w mleku.
- Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Do mielonego mięsa dodaj odciśniętą bułkę, jajko, śmietanę, usmażoną cebulę i czosnek. Wszystko dokładnie wyrób na jednolitą masę.
- Z masy uformuj prostokątny placek o grubości 1,5 cm, posyp go pokrojonym jajkiem i posiekaną zieleniną. Najlepiej formować jest na folii spożywczej. Zwiń w zgrabny rulon. Owiń kilkukrotnie folią spożywczą. Po bokach zbierz folię i zawiąż lub zepnij.
- Roladę włóż do zimnej wody. Postaw na ogniu i podgrzewaj, aż woda się zagotuje. Zmniejsz ogień i gotuj przez 1 godzinę.
- Wyjmij roladę z wody i pozostaw do ostygnięcia, a następnie nie zdejmując folii, włóż do lodówki.
Śniadanie Wielkanocne: Co podać na stół?