Wielkanocna rolada zawijana z mięsa drobiowego z jajkami i zieleniną: pyszna i prosta

Wielkanocna rolada zawijana z mięsa mielonego
Autor: Shutterstock Efektowna rolada zawijana z mięsa mielonego na wielkanocnym stole
łatwy
45 min
4

Rolada zawijana z mięsa drobiowego z jajkami i zieleniną to pyszna i prosta przystawka na Wielkanoc. Przygotowanie zajmie Wam mniej czasu niż myślicie. A zachwyt rodziny jest wart odrobiny pracy. 

SKŁADNIKI

  • Na roladę:
  • 800 g mięsa mielonego z filetu drobiowego
  • 1 czerstwa bułka kajzerka lub 4 łyżki bułki tartej 
  • 1 szklanka mleka
  • 1 surowe jajko rozmiar L
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • Na farsz:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od farszu: Ugotuj jajka, ostudź i pokrój grubo. Zieleninę umyj, osącz i posiekaj drobno.
  • Pora na roladę: Bułkę namocz w mleku. 
  • Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Zeszklij na rozgrzanym oleju.
  • Do mielonego mięsa dodaj odciśniętą bułkę, jajko, śmietanę, usmażoną cebulę i czosnek. Wszystko dokładnie wyrób na jednolitą masę. 
  • Z masy uformuj prostokątny placek o grubości 1,5 cm, posyp go pokrojonym jajkiem i posiekaną zieleniną. Najlepiej formować jest na folii spożywczej. Zwiń w zgrabny rulon. Owiń kilkukrotnie folią spożywczą. Po bokach zbierz folię i zawiąż lub zepnij. 
  • Roladę włóż do zimnej wody. Postaw na ogniu i podgrzewaj, aż woda się zagotuje. Zmniejsz ogień i gotuj przez 1 godzinę.
  • Wyjmij roladę z wody i pozostaw do ostygnięcia, a następnie nie zdejmując folii, włóż do lodówki. 
Śniadanie Wielkanocne: Co podać na stół?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej