Wielkanocna rolada zawijana z mięsa drobiowego z jajkami i zieleniną: pyszna i prosta

2021-02-20
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Wielkanocna rolada zawijana z mięsa mielonego
Autor: Shutterstock Efektowna rolada zawijana z mięsa mielonego na wielkanocnym stole
łatwy
45 min
4

Rolada zawijana z mięsa drobiowego z jajkami i zieleniną to pyszna i prosta przystawka na Wielkanoc. Przygotowanie zajmie Wam mniej czasu niż myślicie. A zachwyt rodziny jest wart odrobiny pracy. 

Składniki

Na roladę:

800 g mięsa mielonego z filetu drobiowego

1 czerstwa bułka kajzerka lub 4 łyżki bułki tartej 

1 szklanka mleka

1 surowe jajko rozmiar L

3 łyżki śmietany 30%

1 średnia cebula

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju

sól i pieprz do smaku

Na farsz:

4 jajka ugotowane na twardo

1 pęczek cebuli dymki

1 pęczek koperku

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zacznij od farszu: Ugotuj jajka, ostudź i pokrój grubo. Zieleninę umyj, osącz i posiekaj drobno.

Pora na roladę: Bułkę namocz w mleku. 

Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Zeszklij na rozgrzanym oleju.

Do mielonego mięsa dodaj odciśniętą bułkę, jajko, śmietanę, usmażoną cebulę i czosnek. Wszystko dokładnie wyrób na jednolitą masę. 

Z masy uformuj prostokątny placek o grubości 1,5 cm, posyp go pokrojonym jajkiem i posiekaną zieleniną. Najlepiej formować jest na folii spożywczej. Zwiń w zgrabny rulon. Owiń kilkukrotnie folią spożywczą. Po bokach zbierz folię i zawiąż lub zepnij. 

Roladę włóż do zimnej wody. Postaw na ogniu i podgrzewaj, aż woda się zagotuje. Zmniejsz ogień i gotuj przez 1 godzinę.

Wyjmij roladę z wody i pozostaw do ostygnięcia, a następnie nie zdejmując folii, włóż do lodówki. 

Śniadanie Wielkanocne: Co podać na stół?