Wiejska zapiekanka z młodych ziemniaków - pyszne danie dla ziemniakożerców i nie tylko
2022-06-20
łatwy
30 min
4
Wiejska zapiekanka z młodych ziemniaków to smakowite, aromatyczne i sycące danie, które na pewno zasmakuje nie tylko miłośnikom ziemniaków. Doskonale smakuje z dodatkiem sosu tzatziki i kwaśnego mleka lub chłodnika z botwinki.
SKŁADNIKI
- 700-800 g małych młodych ziemniaków
- 1 cebula
- 2-3 młode marchewki
- 400 g kiełbasy
- 100 g boczku wędzonego
- ulubione zioła
- pęczek szczypiorku/zielonej cebulki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wyszorowane ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku na półmiękko. Odcedzamy.
- Boczek kroimy na paseczki, a kiełbasę w plasterki.
- Cebulę kroimy wi kostkę, marchewki w plasterki. Szczypiorek drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Podsmażamy kiełbasę, gdy się przyrumieni dodajemy boczek. Po chwili dodajemy cebulę oraz marchewkę. Smażymy wszystko przez kilka minut.
- Dodajemy ugotowane ziemniaki. Oprószamy ziołami oraz solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?