Wiejska zapiekanka z młodych ziemniaków - pyszne danie dla ziemniakożerców i nie tylko

Wiejska zapiekanka z młodych ziemniaków - pyszne danie dla ziemniakożerców i nie tylko
Autor: Shutterstock Wiejską zapiekankę z młodych ziemniaków można podawać z jajkiem sadzonym
łatwy
30 min
4

Wiejska zapiekanka z młodych ziemniaków to smakowite, aromatyczne i sycące danie, które na pewno zasmakuje nie tylko miłośnikom ziemniaków. Doskonale smakuje z dodatkiem sosu tzatziki i kwaśnego mleka lub chłodnika z botwinki.

SKŁADNIKI

  • 700-800 g małych młodych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2-3 młode marchewki
  • 400 g kiełbasy
  • 100 g boczku wędzonego
  • ulubione zioła
  • pęczek szczypiorku/zielonej cebulki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wyszorowane ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku na półmiękko. Odcedzamy.
  • Boczek kroimy na paseczki, a kiełbasę w plasterki.
  • Cebulę kroimy wi kostkę, marchewki w plasterki. Szczypiorek drobno siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Podsmażamy kiełbasę, gdy się przyrumieni dodajemy boczek. Po chwili dodajemy cebulę oraz marchewkę. Smażymy wszystko przez kilka minut.
  • Dodajemy ugotowane ziemniaki. Oprószamy ziołami oraz solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Zobacz pomysły na inne zapiekanki ziemniaczane!

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej