Wątróbki z jabłkami w calvadosie
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Wątróbki drobiowe to danie budzące wiele kontrowersji - jedni za nimi przepadają, inni nie znoszą. Niezdecydowanych może przekonać do wątróbek przepis na wątróbki z jabłkami w calvadosie.
SKŁADNIKI
- 50 dag drobiowych wątróbek
- 25 ml calvadosu
- 1 cebula
- 1 duża antonówka
- 200 ml mleka
- sól, biały pieprz, ewentualnie majeranek
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbki oczyszczamy z błon i moczymy w mleku.
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w talarki.
- Przekładamy cebulę na talerz, dodajemy masło i na rozgrzanym tłuszczu smażymy obtoczone w mące wątróbki.
- Gdy się podrumienią dodajemy, jabłko obrane i pokrojone w kostkę i smażymy aż nieco zmiękną.
- Wówczas dodajemy cebulę, podlewamy całość calvadosem rozcieńczonym w 1/2 szklanki wody.
- Dusimy aż sos odparuje i zgęstnieje, doprawiamy do smaku.