Wątróbki z jabłkami w calvadosie

2021-03-29
Wątróbki z jabłkami w calvadosie
Autor: thinkstockphotos.com Wątróbka zyskuje na smaku, gdy dodamy do niej jabłka oraz calvados, czyli wódkę jabłkową
łatwy
25 min
4

Wątróbki drobiowe to danie budzące wiele kontrowersji  - jedni za nimi przepadają, inni nie znoszą. Niezdecydowanych może przekonać do wątróbek przepis na wątróbki z jabłkami w calvadosie.

SKŁADNIKI

  • 50 dag drobiowych wątróbek
  • 25 ml calvadosu
  • 1 cebula
  • 1 duża antonówka
  • 200 ml mleka
  • sól, biały pieprz, ewentualnie majeranek
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbki oczyszczamy z błon i moczymy w mleku.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w talarki.
  • Przekładamy cebulę na talerz, dodajemy masło i na rozgrzanym tłuszczu smażymy obtoczone w mące wątróbki.
  • Gdy się podrumienią dodajemy, jabłko obrane i pokrojone w kostkę i smażymy aż nieco zmiękną.
  • Wówczas dodajemy cebulę, podlewamy całość calvadosem rozcieńczonym w 1/2 szklanki wody.
  • Dusimy aż sos odparuje i zgęstnieje, doprawiamy do smaku.