Wątróbka drobiowa z ryżem: pożywna i pyszna potrawka kuchni kreolskiej
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Wątróbka drobiowa z ryżem to jedno z tych dań w których pokochacie podroby na nowo. Pożywna potrawka kuchni kreolskiej jest pikantna i dzięki temu naprawdę przepyszna.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Drób pod kontrolą! Czytaj >>>
SKŁADNIKI
- 450 ml rosołu z kurczaka
- 1 liść laurowy
- 1 1/2 szklanki ryżu długoziarnistego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 średnia cebula, posiekana
- 350-400 g drobno posiekanej wątróbki drobiowej
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki przyprawy Cajun lub innej pikantnej mieszanki przypraw
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odlej 1/2 szklanki rosołu z kurczaka i zachowaj na później. Pozostały bulion z kurczaka wlej do średniego rondla. Dodaj 1 1/2 szklanki wody i liść laurowy. Zagotuj. Dodaj ryż, przykryj i gotuj 20 minut.
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę. Smaż, aż się zeszkli. Dodaj posiekane wątróbki drobiowe i czosnek, smaż dalej 5 minut.
- Dodaj sól, przyprawy Cajun i tymianek.
- Dodaj pół szklanki zachowanego rosołu z kurczaka i zeskrob dno patelni, aby rozpuścić wszystkie przyrumienione drobiny. Duś przez 1 minutę.
- Usuń liść laurowy z ryżu i dodaj ryż na patelnię. Wymieszaj dokładnie ryż i wątróbkę.
- Podawaj póki gorące!