Wątróbka drobiowa smażona z czosnkiem i cytryną

Wątróbka drobiowa smażona z czosnkiem i cytryną
Autor: Shutterstock.com Wątróbka drobiowa smażona z czosnkiem i cytryną
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Wątróbka drobiowa jest doskonałym źródłem żelaza, selenu, cynku, witaminy B12, kwasu foliowego i witaminy C. Jedna wątróbka kurczaka o wadze 70 g dostarcza około 9,2 mg żelaza hemowego! Dla porównania pierś z kurczaka ma zaledwie 0,9 mg. Jeśli czujesz się anemiczna, osłabiona i brakuje ci werwy, koniecznie spróbuj włączyć do swojej diety wątróbkę. Oto bardzo łatwy przepis na przepyszną i zdrową wątróbkę! 

SKŁADNIKI

  • 500 g obranych i wypłukanych wątróbek drobiowych
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 cebula posiekana drobno
  • 5-8 ząbków czosnku pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub woda
  • 2-3 łyżki (30-45 ml) soku z cytryny

    sól i pieprz do smaku

    świeża pietruszka posiekana do przybrania (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej oliwę na średniej wielkości patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek do oleju i smaż przez 2-3 minuty, do zeszklenia cebuli.
  • Dodaj wątróbkę i smaż ją na złoty kolor ze wszystkich stron (ok. 5 minut).
  • Zmniejsz ogień, dodaj sól oraz 1/2 szklanki bulionu (lub wody) i sok z cytryny i gotuj na wolnym ogniu. Przykryj uchyloną pokrywą i gotuj, aż większa część płynu odparuje, a sos się zagęści (ok. 5-8 minut).
  • Gotową wątróbkę podawaj z ćwiartkami cytryny i natką pietruszki do ryżu lub makaronu. Smacznego! 
Czosnek - dlaczego warto go jeść?

Wątróbka z patelni - pomysły na tanie i smaczne dania z wątróbki

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej