Wątróbka drobiowa smażona z czosnkiem i cytryną
2022-02-24
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Wątróbka drobiowa jest doskonałym źródłem żelaza, selenu, cynku, witaminy B12, kwasu foliowego i witaminy C. Jedna wątróbka kurczaka o wadze 70 g dostarcza około 9,2 mg żelaza hemowego! Dla porównania pierś z kurczaka ma zaledwie 0,9 mg. Jeśli czujesz się anemiczna, osłabiona i brakuje ci werwy, koniecznie spróbuj włączyć do swojej diety wątróbkę. Oto bardzo łatwy przepis na przepyszną i zdrową wątróbkę!
SKŁADNIKI
- 500 g obranych i wypłukanych wątróbek drobiowych
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 1 cebula posiekana drobno
- 5-8 ząbków czosnku pokrojonych w cienkie plasterki
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub woda
- 2-3 łyżki (30-45 ml) soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
świeża pietruszka posiekana do przybrania (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej oliwę na średniej wielkości patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek do oleju i smaż przez 2-3 minuty, do zeszklenia cebuli.
- Dodaj wątróbkę i smaż ją na złoty kolor ze wszystkich stron (ok. 5 minut).
- Zmniejsz ogień, dodaj sól oraz 1/2 szklanki bulionu (lub wody) i sok z cytryny i gotuj na wolnym ogniu. Przykryj uchyloną pokrywą i gotuj, aż większa część płynu odparuje, a sos się zagęści (ok. 5-8 minut).
- Gotową wątróbkę podawaj z ćwiartkami cytryny i natką pietruszki do ryżu lub makaronu. Smacznego!
Czosnek - dlaczego warto go jeść?