Udka z indyka po myśliwsku: pomysł na zdrowy obiad
2021-03-29
łatwy
30 min
4
W porównaniu z wieprzowiną mięso indyka ma lepsze właściwości smakowo-zapachowe i dietetyczne. Zaletą indyka jest niska zawartość tłuszczu oraz wysoka białka. Wypróbuj przepis na udka z indyka po myśliwsku - pyszne i aromatyczne.
SKŁADNIKI
- 4 udka po 20 dag
- 3 łyżki musztardy
- 10 ziaren jałowca
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 3 łyżki oliwy
- szklanka śmietany 12 proc.
- łyżka przecieru pomidorowego
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z udek wyciągnij ścięgna.
- Ziarna pieprzu, jałowca i ziela angielskiego owiń czystą ściereczką i rozdrobnij tłuczkiem do mięsa.
- Przyprawy wymieszaj z musztardą, posmaruj nią udka i odstaw na 30 minut do lodówki.
- Obsmaż udka z indyka na oliwie na złoty kolor, zalej śmietaną wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Duś do miękkości.