Udka w pomarańczach: przepis na duszone udka kurczaka
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Udka w pomarańczach mają oryginalny smak, są soczyste i aromatyczne. Kombinacja smaków - słonego, słodkiego i kwaśnego doskonale pasuje do kurczaka. Tak przygotowane udka wyśmienicie smakują z ryżem.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 6 dużych udek kurczaka
- 1 seler naciowy
- 3 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 2 pomarańcze
- sól
- 1 łyżka octu balsamicznego
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 1-2 łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Udka doprawić solą, oboma rodzajami papryki i pieprzem. Odstawić na co najmniej 20 minut.
- Cebulę pokroić w piórka. Ząbki czosnku zmiażdżyć. Pomarańcze obrać. Marchewki oraz selera pokroić na plasterki.
- Udka obsmażyć na rozgrzanej oliwie, po 3-4 minuty z każdej strony. Dodać cebulę, czosnek oraz rozmaryn.
- Przełożyć z patelni do naczynia z pokrywką. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy, skropić też mięso octem balsamicznym. Dodać 100 ml wody i dusić pod przykryciem ok. 25 minut, w razie potrzeby dolewając wody.
- Po tym czasie dodać do mięsa selera i marchewkę, posłodzić (można zamiast cukru użyć miodu lub melasy). Dodać pokrojoną pomarańczę i dusić do miękkości - ok. 10 minut.