Udka kurze pieczone z miodem i musztardą
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Pieczone udka kurczaka (bez podudzi) cieszą się niesłabnącym powodzeniem biesiadników. To dobre danie na święto lub dzień powszedni. Bez względu na okazję mięso kurcząt jest dobrym źródłem lekkostrawnego białka. Lubią je dzieci, przepadają za nimi dorośli. Udka kurcząt upieczone w glazurze z miodu i musztardy będą miłą odmianą dla waszych bliskich.
Zobacz, jak upiec kurczaka, aby był kruchy i soczysty
Zobacz, jak zrobić domową musztardę
SKŁADNIKI
- 4-6 łyżek musztardy np. Dijon lub Sarepskiej
- 4-6 łyżek miodu
- 1 łyżka oleju
- 1,5 kg kurzych udek
- sól
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2-3 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- świeżo zmielony pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać piekarnik do 180C
- Zmieszać musztardę, miód i olej. Dodać szczyptę soli do smaku. Można dodać więcej musztardy lub soli w zależności od waszych upodobań.
- Cebulę pokroić w ósemki, czosnek przekroić na cztery.
- W naczyniu do pieczenia ułożyć na dnie cebulę i czosnek.
- Udka ułożyć w naczyniu do pieczenia, na cebuli, skórą do góry. Powinny leżeć dość ciasno. Przy pomocy łyżki pokryć udka mieszaniną musztardy, miodu i oleju. Gałązki tymianku ułożyć pomiędzy udkami.
- Udka wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut lub do czasu, gdy wypłynie przezroczysty sos po wbiciu ostrza w mięso. O tym, jak uniknąć zatrucia niedopieczonym mięsem kurczaka piszemy tutaj.
- Podawać z pieczonymi ziemniakami.