Udka kurczaka nadziewane pieczarkami - nowy efektowny przepis

Udka kurczaka nadziewane pieczarkami - nowy efektowny przepis
Autor: Shutterstock.com Udka kurczaka nadziewane pieczarkami - nowy efektowny przepis
łatwy
20 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Mięso z udek kurczaka wyfiletowane, bez kości i skóry, można przyrządzić na wiele sposobów. Zrobić z niego kotlety, gulasz lub nadziać. Koniecznie wypróbujcie ten efektowny przepis na udka kurczaka nadziewane pieczarki i owinięte boczkiem. Przygotowane w ten sposób udka można usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. 

SKŁADNIKI

  • 6 filetów z udek kurczaka, bez kości i skóry
  • 100 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kopru posiekanego 
  • 100 g wędzonego boczku pokrojonego na cienkie plasterki
  • sól, pieprz, ostra papryka w płatkach
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml piwa
  • gorąca woda

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso z udek kurczaka lekko zbić tłuczkiem do mięsa lub dnem ciężkiej patelni. Wystarczy wyrównać grubość filetu. Następnie oprószyć solą, pieprzem i płatkami ostrej papryki (ewentualnie). Odstawić.
  • Pieczarki pokroić i usmażyć na maśle. Gdy odparują, dodać do nich czosnek oraz koper. Wymieszać.
  • Na każdy filet nałożyć porcję pieczarek. Zwinąć w zgrabną roladkę. Owinąć plasterkiem lub dwoma plasterkami boczku. 
  • Na patelni: Rolady zrumienić na rozgrzanym oleju. Wlać piwo oraz tyle wrzątku, aby przykryć roladki. Dusić do miękkości przez około 30 minut. W połowie czasu duszenia roladki odwrócić. 
  • W piekarniku: Rolady ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wlać piwo oraz tyle wrzątku, aby prawie przykryć roladki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut w temperaturze 200°C.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Udka i podudzia kurczaka - TOP 10 przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej