Udka kurczaka nadziewane pieczarkami - nowy efektowny przepis
2021-12-11

łatwy
20 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Mięso z udek kurczaka wyfiletowane, bez kości i skóry, można przyrządzić na wiele sposobów. Zrobić z niego kotlety, gulasz lub nadziać. Koniecznie wypróbujcie ten efektowny przepis na udka kurczaka nadziewane pieczarki i owinięte boczkiem. Przygotowane w ten sposób udka można usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku.
SKŁADNIKI
- 6 filetów z udek kurczaka, bez kości i skóry
- 100 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka kopru posiekanego
- 100 g wędzonego boczku pokrojonego na cienkie plasterki
- sól, pieprz, ostra papryka w płatkach
- 2 łyżki oleju
- 200 ml piwa
- gorąca woda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso z udek kurczaka lekko zbić tłuczkiem do mięsa lub dnem ciężkiej patelni. Wystarczy wyrównać grubość filetu. Następnie oprószyć solą, pieprzem i płatkami ostrej papryki (ewentualnie). Odstawić.
- Pieczarki pokroić i usmażyć na maśle. Gdy odparują, dodać do nich czosnek oraz koper. Wymieszać.
- Na każdy filet nałożyć porcję pieczarek. Zwinąć w zgrabną roladkę. Owinąć plasterkiem lub dwoma plasterkami boczku.
- Na patelni: Rolady zrumienić na rozgrzanym oleju. Wlać piwo oraz tyle wrzątku, aby przykryć roladki. Dusić do miękkości przez około 30 minut. W połowie czasu duszenia roladki odwrócić.
- W piekarniku: Rolady ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wlać piwo oraz tyle wrzątku, aby prawie przykryć roladki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut w temperaturze 200°C.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne