Udka kurczaka duszone w białym winie

2021-03-29
Udka kurczaka duszone w białym winie
Autor: thinkstockphotos.com Udka kurczaka duszone w białym winie to danie wywodzące się z kuchni francuskiej.
łatwy
20 min
4

Udka kurczaka  duszone w białym winie to pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Czosnkowo-tymiankowy kurczak świetnie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. Doskonały aromat mięsa świetnie współgra z lanymi kluskami lub domowym makaronem. 

SKŁADNIKI

  • 4 górnych udek (lub inne części, jak wolisz)
  • główka czosnku
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • pół cytryny
  • 1 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj i wysusz kawałki kurczaka. Obtocz je w mące.
  • Czosnek podziel na ząbki i obierz. Cytrynę sparz i pokrój w cienkie plasterki.
  • Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż kurczaka z każdej srony na złoty kolor.
  • Dodaj czosnek, tymianek, plasterki cytryny i zalej winem.
  • Przypraw pieprzem i solą, doprowadź do wrzenia i przykryj.
  • Duś na małym ogniu około 40–45 minut.
  • Podawaj z lanymi kluskami lub domowym makaronem.
Redakcja
więcej