Udka kurczaka duszone w białym winie
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Udka kurczaka duszone w białym winie to pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Czosnkowo-tymiankowy kurczak świetnie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. Doskonały aromat mięsa świetnie współgra z lanymi kluskami lub domowym makaronem.
SKŁADNIKI
- 4 górnych udek (lub inne części, jak wolisz)
- główka czosnku
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 150 ml białego wytrawnego wina
- pół cytryny
- 1 łyżki mąki
- 2 łyżki oliwy
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj i wysusz kawałki kurczaka. Obtocz je w mące.
- Czosnek podziel na ząbki i obierz. Cytrynę sparz i pokrój w cienkie plasterki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż kurczaka z każdej srony na złoty kolor.
- Dodaj czosnek, tymianek, plasterki cytryny i zalej winem.
- Przypraw pieprzem i solą, doprowadź do wrzenia i przykryj.
- Duś na małym ogniu około 40–45 minut.
- Podawaj z lanymi kluskami lub domowym makaronem.