Udka i pałki z kurczaka z patelni - jak przyrządzić kurczaka bez piekarnika?

Udka i pałki z kurczaka z patelni - jak przyrządzić kurczaka bez piekarnika?
Autor: thinkstockphotos.com Kurczak z patelni to niezwykle łatwe danie
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Udka i pałki z kurczaka można przygotować na patelni. W przypadku braku piekarnika jest to doskonały sposób na przyrządzenie swojego ulubionego mięsa. Podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

  • 4 udka lub pałki z kurczaka
  • 3 pomidory
  • cebula
  • kilka pieczarek
  • kilka czarnych oliwek
  • kilka listków bazylii
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę, oliwki i pieczarki pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju.
  • Dodać do nich pomidory i bazylię. 
  • Po 5 minutach zmniejszyć ogień i włożyć na patelnię posolonego i posypanego pieprzem kurczaka. Podlać delikatnie wodą i przykryć pokrywką. Dusić w ten sposób przez 40 minut, co jakiś czas przekręcając kurczaka i w razie potrzeby podlewając wodą.
  • Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem, na każdym kawałku mięsa układając warzywa.