Udka i pałki z kurczaka z patelni - jak przyrządzić kurczaka bez piekarnika?
2021-11-18
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Udka i pałki z kurczaka można przygotować na patelni. W przypadku braku piekarnika jest to doskonały sposób na przyrządzenie swojego ulubionego mięsa. Podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- 4 udka lub pałki z kurczaka
- 3 pomidory
- cebula
- kilka pieczarek
- kilka czarnych oliwek
- kilka listków bazylii
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę, oliwki i pieczarki pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju.
- Dodać do nich pomidory i bazylię.
- Po 5 minutach zmniejszyć ogień i włożyć na patelnię posolonego i posypanego pieprzem kurczaka. Podlać delikatnie wodą i przykryć pokrywką. Dusić w ten sposób przez 40 minut, co jakiś czas przekręcając kurczaka i w razie potrzeby podlewając wodą.
- Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem, na każdym kawałku mięsa układając warzywa.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne