Tyrolska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - nakarmi ciało i duszę
2021-12-30

łatwy
30 min
5
Tyrolska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem to danie niezbyt drogie, łatwe do przygotowania i przepyszne. A także kaloryczne, dlatego idealnie sprawdzi się po zimowym spacerze czy pracy na świeżym powietrzu. Smakować będzie doskonale popijana czerwonym barszczem, piwem lub białym winem.
SKŁADNIKI
- 50 dag ziemniaków
- 2 cebule
- 30 dag wędzonego boczku
- 200 ml słodkiej śmietany 18 lub 22%
- 10 dag twardego żółtego sera
- 1 łyżki olekju
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- suszony cząber lub majeranek
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki, cebulę i boczek pokroić w kostkę (ziemniaki w większą, pozostałe składniki w mniejszą). Czosnek posiekać albo przepuścić przez praskę.
- Cebulę zeszklić w garnku na oleju, dodać boczek, posmażyć chwilę, a na końcu dodać boczek i czosnek. Smażyć chwilę mieszając, doprawić solą, pieprzem i ziołami.
- Po ok. 2 minutach wlać śmietanę nie przestając mieszać. Powoli zagotować na małym ogniu i gotować dopóki śmietana nie zredukuje się do gęstego sosu.
- Dodać posiekany szczypiorek, trochę zostawić do dekoracji.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Posypać startym żółtym serem, przykryć (można folią aluminiową)
- Piec ok. 45 minut, w temperaturze 180ºC. Pod koniec pieczenia odkryć zapiekankę, by wierzch się lekko zrumienił.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?