Tyrolska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - nakarmi ciało i duszę

Tyrolska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - nakarmi ciało i duszę
Autor: Shutterstock Zapiekane ziemniaki z boczkiem i cebulą to doskonały pomysł na sycący i niedrogi obiad
łatwy
30 min
5

Tyrolska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem to danie niezbyt drogie, łatwe do przygotowania i przepyszne. A także kaloryczne, dlatego idealnie sprawdzi się po zimowym spacerze czy pracy na świeżym powietrzu. Smakować będzie doskonale popijana czerwonym barszczem, piwem lub białym winem.

SKŁADNIKI

  • 50 dag ziemniaków
  • 2 cebule
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 200 ml słodkiej śmietany 18 lub 22%
  • 10 dag twardego żółtego sera
  • 1 łyżki olekju
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • suszony cząber lub majeranek
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki, cebulę i boczek pokroić w kostkę (ziemniaki w większą, pozostałe składniki w mniejszą). Czosnek posiekać albo przepuścić przez praskę.
  • Cebulę zeszklić w garnku na oleju, dodać boczek, posmażyć chwilę, a na końcu dodać boczek i czosnek. Smażyć chwilę mieszając, doprawić solą, pieprzem i ziołami.
  • Po ok. 2 minutach wlać śmietanę nie przestając mieszać. Powoli zagotować na małym ogniu i gotować dopóki śmietana nie zredukuje się do gęstego sosu.
  • Dodać posiekany szczypiorek, trochę zostawić do dekoracji.
  • Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Posypać startym żółtym serem, przykryć (można folią aluminiową)
  • Piec ok. 45 minut, w temperaturze 180ºC. Pod koniec pieczenia odkryć zapiekankę, by wierzch się lekko zrumienił.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Zobacz naszą galerię z przepisami na inne zapiekanki z ziemniaków!

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej