Szynka wieprzowa ze śliwkami - przepis na tradycyjne danie kuchni polskiej
2021-03-29
średni
45 min
4
Szynka wieprzowa ze śliwkami - sprawdź, jak zrobić to tradycyjne danie kuchni polskiej. Mięso wieprzowe i śliwki to tradycyjne połączenie smaków. Podajemy sprawdzony przepis na pieczoną szynkę wieprzową z dodatkiem suszonych śliwek.
Przeczytaj koniecznie: Jak upiec doskonałą szynkę - porady Agaty Wojdy
ZOBACZ WIDEO z instrukcją, jak piec mięso!
Bądź na bieżąco przepisami, poradami i tipami na FBbeszamel.pl
SKŁADNIKI
- 1,2 kg szyki wieprzowej
- sok z 2-3 limonek
- 10 ząbków czosnku
- 3-4 łyżki łagodnego chili
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 cebule
- 500 ml wywaru z kurczaka
- puszka pomidorów bez skórki
- 25 suszonych śliwek kalifornijskich lub polskich wędzonych ( dla wielbicieli konkretniejszych smaków)
- 1-2 łyżeczki cukru
- szczypta cynamonu
- ziele angielskie
- kminek
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Natrzyj wieprzowinę mieszanką soku z limonek, czosnku, chilli, 2 łyżek oleju i soli. Wstaw do lodówki na noc. Osusz wieprzowinę, odlewając marynatę do naczynia.
- Rozgrzej olej w naczyniu żaroodpornym i piecz wieprzowinę aż się zarumieni. Dodaj cebulę, odłożoną marynatę i wywar. Przykryj i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180’C ok. 2-3 godzin, aż zrobi się miękka.
- Dodaj pomidory, śliwki i cukier, przypraw cynamonem, zielem angielskim i kminkiem, w razie potrzeby dodaj chili. Zwiększ temperaturę piekarnika do 200’C i piecz ok. 20-30 minut.