Szwedzkie klopsiki, czyli Köttbullar: przepis Tore Wretmana na klopsiki lepsze niż w IKEA

Szwedzkie klopsiki, czyli Köttbullar: przepis Tore Wretmana na klopsiki lepsze niż w IKEA
Autor: thinkstockphotos.com Szwedzkie klopsiki Köttbullar serwuje z puree ziemniaczanym, marynowanymi ogórkami i konfiturą żurawinową - tak jak Szwedzi
łatwy
25 min
4

Marzą Ci się klopsiki jak z IKEA, a nawet lepsze? Wypróbuj więc przepis na szwedzkie klopsiki przygotowany przez najlepszego szwedzkiego kucharza, Tore Wretmana. Szwedzkie klopsiki, czyli Köttbullar, podawaj z purée ziemniaczanym, konfiturą z borówek i ogórkami marynowanymi. Z tego przepisu na szwedzkie klopsiki wychodzi około 40 sztuk mięsnych kuleczek.

ZOBACZ WIDEO z przepisem na szwedzkie klopsiki!

SKŁADNIKI

  • 100 g mięsa wieprzowego (zmielonego dwukrotnie)
  • 200 g mięsa wołowego (zmielonego dwukrotnie)
  • 100 g mięsa cielęcego (zmielonego dwukrotnie)
  • 1 cebula
  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 szklanka pokruszonego, suchego miąższu bułki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony biały pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bułkę włóż do miski i zalej kremówką. Odstaw. Kiedy nasiąknie i dobrze zmięknie, rozetrzyj ją na gładką masę za pomocą drewnianej łyżki lub dłoni.
  • Cebulę drobno posiekaj w kostkę i zeszklij na 1 łyżce masła i 2 łyżkach oleju.
  • Do masy z bułki i śmietany dodać zeszkloną cebulę, mięso, jajko, sól i pieprz. Całość wyrób na gładką masę.
  • Zwilżonymi w wodzie dłońmi formuj z masy mięsnej kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub piłeczek do ping-ponga. Smaż na rumiano na patelni z rozgrzanym olejem z dodatkiem 2 łyżek masła. Obracaj w czasie smażenia.