Sznycle z filetu drobiowego w cytrynowym sosie: soczyste mięso w 30 minut
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Sznycle z filetu drobiowego w cytrynowym sosie to pyszny posiłek prosto z patelni. Przygotowanie soczystego sznycla drobiowego w aromatycznym sosie zajmie Wam tylko 30 minut! Idealne danie na codzienny posiłek. Wystarczy go podać z makaronem, który możecie ugotować równolegle.
SKŁADNIKI
- 2 duże piersi z kurczaka, przekrojone poziomo na dwie części, razem cztery sznycle lub około 450 g sznycli z piersi indyka
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka mąki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety z piersi kurczaka okryj folią spożywczą i lekko rozbij za pomocą wałka lub ciężkiej patelni. Wystarczy wyrównać grubość.
- W misce wymieszaj jajka i mleko; odstaw na bok. W drugiej misce wymieszaj mąkę, sól, tymianek i pieprz.
- Na dużej patelni ustawionej na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju.
- Panieru filetu z kurczaka w mące, następnie w ubitym jajku, nadmiar jajka niech spłynie do miski. Ponownie panieruj kurczaka w mące, strząsając nadmiar mąki.
- Panierowane sznycle połóż na gorącej patelni i smaż od 3 do 4 minut z każdej strony na złoty kolor. Przełóż na talerz i odstaw.
- Na patelnię wlej bulion, zdrapując przyrumienione kawałki z dna drewnianą łyżką. Następnie dodaj pozostałe 2 łyżki masła, sok z cytryny i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj.
- Zmniejsz ogień do małego i włóż filety z kurczaka z powrotem na patelnię. Duś na wolnym ogniu przez 2 do 3 minut, często polewając mięso sosem.
- Przed podaniem spróbuj, przypraw ewentualnie solą i pieprzem. Podawaj z makaronem.