Sznycle wieprzowe – szybki i prosty przepis na doskonały obiad, który zawsze się udaje!
Sznycle wieprzowe, pochodzące z Niemiec, to cienkie, panierowane kotlety, które zachwycają chrupkością i aromatem. Przygotowuje się je błyskawicznie, a jeszcze szybciej znikają z talerzy! Ich uniwersalność sprawia, że świetnie sprawdzą się o każdej porze roku – zawsze smakują wyśmienicie.
Co to jest sznycel wieprzowy?
Nazwa potrawy pochodzi z języka niemieckiego. Schnitzel to kawałek rozbitego i panierowanego mięsa, który smaży się na patelni.
Jak zrobić sznycel wieprzowy?
Sznycle z wieprzowiny można przygotować w 30 minut. Dlatego są idealnym daniem na obiad nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Do przyrządzenia chrupiących sznycli potrzebne będą: kotlety wieprzowe, mąka pszenna, mleko, jajka i przyprawy. Rozbite kotlety obtacza się w mące z przyprawami, jajku z mlekiem i panierce. Sekretem tych sznycli jest to, że do panierowania używa się japońskiego panko, czyli płatków z pszennego chleba. W czasie smażenia panierka przejmuje smak i aromat przypraw, ale nie nasiąka tłuszczem.
Według tego przepisu można też usmażyć także inne rodzaje mięsa. Świetnie będzie smakował filet z kurczaka lub indyka, wołowina czy cielęcina.
Z czym podawać sznycle wieprzowe?
Do sznycli pasuje wiele różnych dodatków. Świetnie smakują z puree, pieczonymi ziemniakami czy nawet z frytkami. Dodatkiem mogą być też pieczone lub grillowane warzywa. Nie powinno zabraknąć kolorowej sałatki lub soczystej surówki.
SKŁADNIKI
- 4 kotlety wieprzowe bez kości
- 1 szklanka panierki panko lub bułki tartej
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 cytryna pokrojona w ćwiartki
- oliwa z oliwek lub olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety rozbić tłuczkiem na cienkie plastry o grubości około 0,5 cm.
- Do miseczki wsypać mąkę pszenną, sól, czosnek, paprykę, pieprz i dokładnie wymieszaj. Do drugiej miseczki wsypać panierkę Panko lub bułkę tartą i wymieszać z gałką muszkatołową. Do trzeciej miseczki wbić jajka, wlać mleko i roztrzepać widelcem.
- Kotlety z każdej strony obtoczyć w mące z przyprawami i strząsnąć jej nadmiar. Następnie zanurzyć w jajkach z mlekiem, a na koniec obtoczyć w panierce.
- Na dużą patelnię wlać tyle oliwy z oliwek lub oleju, aby przykrył dno. Podgrzewać na średnim ogniu.
- Kiedy oliwa będzie gorąca, smażyć sznycle 3-5 minut z każdej strony, aż będą miały złocisty kolor. Po usmażeniu przekładać na desę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na gorąco z ćwiartkami cytryny.