Sznycle wieprzowe – szybki i prosty przepis na doskonały obiad, który zawsze się udaje!

Sznycle wieprzowe
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Sznycle wieprzowe, pochodzące z Niemiec, to cienkie, panierowane kotlety, które zachwycają chrupkością i aromatem. Przygotowuje się je błyskawicznie, a jeszcze szybciej znikają z talerzy! Ich uniwersalność sprawia, że świetnie sprawdzą się o każdej porze roku – zawsze smakują wyśmienicie.

Co to jest sznycel wieprzowy?

Nazwa potrawy pochodzi z języka niemieckiego. Schnitzel to kawałek rozbitego i panierowanego mięsa, który smaży się na patelni.

Jak zrobić sznycel wieprzowy?

Sznycle z wieprzowiny można przygotować w 30 minut. Dlatego są idealnym daniem na obiad nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Do przyrządzenia chrupiących sznycli potrzebne będą: kotlety wieprzowe, mąka pszenna, mleko, jajka i przyprawy. Rozbite kotlety obtacza się w mące z przyprawami, jajku z mlekiem i panierce. Sekretem tych sznycli jest to, że do panierowania używa się japońskiego panko, czyli płatków z pszennego chleba. W czasie smażenia panierka przejmuje smak i aromat przypraw, ale nie nasiąka tłuszczem.

Według tego przepisu można też usmażyć także inne rodzaje mięsa. Świetnie będzie smakował filet z kurczaka lub indyka, wołowina czy cielęcina.

Z czym podawać sznycle wieprzowe?

Do sznycli pasuje wiele różnych dodatków. Świetnie smakują z puree, pieczonymi ziemniakami czy nawet z frytkami. Dodatkiem mogą być też pieczone lub grillowane warzywa. Nie powinno zabraknąć kolorowej sałatki lub soczystej surówki.

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety wieprzowe bez kości
  • 1 szklanka panierki panko lub bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 cytryna pokrojona w ćwiartki
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety rozbić tłuczkiem na cienkie plastry o grubości około 0,5 cm.
  • Do miseczki wsypać mąkę pszenną, sól, czosnek, paprykę, pieprz i dokładnie wymieszaj. Do drugiej miseczki wsypać panierkę Panko lub bułkę tartą i wymieszać z gałką muszkatołową. Do trzeciej miseczki wbić jajka, wlać mleko i roztrzepać widelcem.
  • Kotlety z każdej strony obtoczyć w mące z przyprawami i strząsnąć jej nadmiar. Następnie zanurzyć w jajkach z mlekiem, a na koniec obtoczyć w panierce.
  • Na dużą patelnię wlać tyle oliwy z oliwek lub oleju, aby przykrył dno. Podgrzewać na średnim ogniu.
  • Kiedy oliwa będzie gorąca, smażyć sznycle 3-5 minut z każdej strony, aż będą miały złocisty kolor. Po usmażeniu przekładać na desę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na gorąco z ćwiartkami cytryny.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej