Sznycel ministerski. Jeden składnik sprawia, że smakuje obłędnie

sznycel mninisterski
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Sznycel ministerski to ciekawa alternatywa dla znanych i lubianych kotletów mielonych. Ich cechą charakterystyczną jest nie tylko pyszny smak, ale i prostokątny kształt. Wyróżnia je także to, że w środku i na zewnątrz znajdują się grzanki. Przepis na sznycel ministerski jest łatwy, przygotowanie szybkie, a to nie wszystkie jego zalety.

Dlaczego warto zrobić sznycel ministerski?

  • Przepis jest łatwy i szybki.
  • Składniki są w sklepach przez cały rok. Do przyrządzenia sznycli można wykorzystać czerstwe bułki. Dzięki temu nie zmarnują się i nie trzeba będzie ich wyrzucać.
  • Grzanki dodane do masy mięsnej przechodzą smakiem przypraw, są miękkie i delikatne. Te na zewnątrz w trakcie smażenie robią się chrupiące.
  • Do przyrządzenia sznycli można użyć gotowych grzanek. W ten sposób można nieco skrócić czas przygotowania.
  • Kotlety można usmażyć na patelni grillowej lub upiec na grillu.
  • To ciekawe danie, które można serwować nie tylko na obiad w tygodniu, ale i na różne okazje.
  • Sznycle świetnie smakują od razu po usmażeniu, ale równie dobre są następnego dnia po odgrzaniu na patelni lub w piekarniku.
  • Sznycle można serwować z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi oraz kolorową sałatą z lekkim jogurtowym sosem. Świetnie będą też smakować w formie burgera podane z warzywami i bułką sezamową.

Jak urozmaicić sznycel ministerski?

  • Kotlety robi się z mielonej wieprzowiny. Pysznie będą smakować przyrządzone z mielonego mięsa drobiowego.
  • Do surowego mięsa można dodać posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek.
  • Smak sznycli zaostrzą pikantne dodatki jak szczypta mielonego chili lub wędzonej ostrej papryki.
  • Zamiast bułek pszennych można wykorzystać pełnoziarniste lub z ziarnami – słonecznikiem, dynią, siemieniem lnianym.

SKŁADNIKI

  • 800 g mielonej karkówki lub łopatki
  • 50 g bułki tartej
  • 2 bułki pszenne
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz
  •  
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bułki pokroić w kostkę i odstawić, aby wyschły.
  • Mięso mielone przełożyć do miski. Wbić jajka, dodać jedną bułkę, pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać.
  • Na deskę przekładać porcje mięsa i za pomocą noża formować prostokątne kotlety. Każdego kotleta obtoczyć w kawałkach bułki, dociskając je, aby dobrze przykleiły się do mięsa. Oprószyć bułką tartą.
  • Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łopatki przekładać na niego kotlety. Smażyć z obu stron, aż będą rumiane. Usmażone kotlety przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad z ulubionymi dodatkami. 
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Anna Szulc-Górska
więcej