Sznycel ministerski. Jeden składnik sprawia, że smakuje obłędnie
2022-12-07
łatwy
30 min
4
Sznycel ministerski to ciekawa alternatywa dla znanych i lubianych kotletów mielonych. Ich cechą charakterystyczną jest nie tylko pyszny smak, ale i prostokątny kształt. Wyróżnia je także to, że w środku i na zewnątrz znajdują się grzanki. Przepis na sznycel ministerski jest łatwy, przygotowanie szybkie, a to nie wszystkie jego zalety.
Dlaczego warto zrobić sznycel ministerski?
- Przepis jest łatwy i szybki.
- Składniki są w sklepach przez cały rok. Do przyrządzenia sznycli można wykorzystać czerstwe bułki. Dzięki temu nie zmarnują się i nie trzeba będzie ich wyrzucać.
- Grzanki dodane do masy mięsnej przechodzą smakiem przypraw, są miękkie i delikatne. Te na zewnątrz w trakcie smażenie robią się chrupiące.
- Do przyrządzenia sznycli można użyć gotowych grzanek. W ten sposób można nieco skrócić czas przygotowania.
- Kotlety można usmażyć na patelni grillowej lub upiec na grillu.
- To ciekawe danie, które można serwować nie tylko na obiad w tygodniu, ale i na różne okazje.
- Sznycle świetnie smakują od razu po usmażeniu, ale równie dobre są następnego dnia po odgrzaniu na patelni lub w piekarniku.
- Sznycle można serwować z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi oraz kolorową sałatą z lekkim jogurtowym sosem. Świetnie będą też smakować w formie burgera podane z warzywami i bułką sezamową.
Jak urozmaicić sznycel ministerski?
- Kotlety robi się z mielonej wieprzowiny. Pysznie będą smakować przyrządzone z mielonego mięsa drobiowego.
- Do surowego mięsa można dodać posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek.
- Smak sznycli zaostrzą pikantne dodatki jak szczypta mielonego chili lub wędzonej ostrej papryki.
- Zamiast bułek pszennych można wykorzystać pełnoziarniste lub z ziarnami – słonecznikiem, dynią, siemieniem lnianym.
SKŁADNIKI
- 800 g mielonej karkówki lub łopatki
- 50 g bułki tartej
- 2 bułki pszenne
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bułki pokroić w kostkę i odstawić, aby wyschły.
- Mięso mielone przełożyć do miski. Wbić jajka, dodać jedną bułkę, pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać.
- Na deskę przekładać porcje mięsa i za pomocą noża formować prostokątne kotlety. Każdego kotleta obtoczyć w kawałkach bułki, dociskając je, aby dobrze przykleiły się do mięsa. Oprószyć bułką tartą.
- Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łopatki przekładać na niego kotlety. Smażyć z obu stron, aż będą rumiane. Usmażone kotlety przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad z ulubionymi dodatkami.
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku