Szaszłyki z indykiem i boczkiem [jak zrobić soczystego indyka z grilla]
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Szaszłyki z piersi indyczej najczęściej wychodzą suche. W tym przepisie pokazujemy jak zrobić szaszłyki z indykiem, które będą miękkie i soczyste. Tajemnica tkwi nie tylko w marynacie, ale też w sposobie grillowania - wypróbuj!
SKŁADNIKI
- 40 dag piersi z indyka
- 20 dag wędzonego boczku
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki miodu
- octu winnego
- sól, pieprz
- przyprawa do mięs
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokroić mięso w kostkę, boczek i cebulę w plastry.
- Wymieszać sos, miód, ocet i zmiażdżony czosnek. Przyprawić.
- Mięso nabijać na szpadki na zmianę z boczkiem i cebulą. Polać marynatą, oprószyć przyprawą do mięs i odstawić na 2 godz. Podpiec kilka minut na grillu.
- Potem owinąć w folię i piec jeszcze 5 minut.