Szaszłyki z cukinii i indyka z bazylią: przepis
2021-03-26
łatwy
15 min
4
Delikatne mięso z indyka doskonale komponuje się ze smakiem cukinii. Podajemy przepis na drobiowe szaszłyki z sezonowymi warzywami i bazylią. Sprawdź, jak je przygotować.
Przepis nadesłany na konkurs "Letnie grilowanie".
SKŁADNIKI
- 2 cukinie
- 3 ząbki czosnku
- pęczek bazylii
- 6 łyżek pikantnego keczupu
- 3 łyżki musztardy
- pieprz
- sól
- 6 cienkich plastrów piersi indyka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię myję i kroję wzdłuż w cienkie plasterki, które wkładam do wrzącej, lekko osolonej wody i blanszuję 3 minuty. Potem przelewam zimną wodą i odcedzam.
- Czosnek obieram i przepuszczam przez praskę. Mieszam czosnek, keczup i musztardę.
- Plastry piersi indyka opłukuję, osuszam i lekko rozbijam. Następnie przekrajam wzdłuż na pół i smaruję mieszanką z keczupem.
- Nakładam listki bazylii, plasterki cukinii i zwijam w rolady. Na szpadki nadziewam po 2 rolady. Doprawiam je solą i pieprzem. Grilluję 10 minut obracając, aby opiekły się z każdej strony.