Stożki nadziewane mięsem i pasta oliwkową - przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Dzieci kochają oliwki. Są kolorowe, smaczne i pozwalają stworzyć ciekawe dania. Lubią je także mamy, ponieważ oliwki są bogate w witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę C i E, oraz związki mineralne – przede wszystkim fosfor, potas i żelazo. Ze względu na zdrowotne aspekty spożywania hiszpańskich oliwek, warto włączyć je do codziennej diety. Będzie ona bogatsza nie tylko w substancje odżywcze, ale również urozmaicona smakowo. Podajemy przepis na stożki nadziewane mięsem i pastą oliwkową.
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 225 g mąki
- 90 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek
- FARSZ:
- 1 mała cebula
- 200 g mięsa mielonego
- 10 posiekanych oliwek
- hiszpańska oliwa z oliwek
- sól,
- pieprz
- SOS:
- 1 jogurt
- kilka kropel hiszpańskiej oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przesiej mąkę do miski, dodaj oliwę z oliwek i wodę. Zagnieć ciasto, a następnie odłóż je na bok.
- Drobno pokrój cebulę i lekko podsmaż na oliwie, aby zmiękła.
- Do cebuli dodaj mięso mielone i całość smaż na wolnym ogniu. Dodaj posiekane oliwki, posól, wymieszaj i odstaw.
- Podziel ciasto na małe kulki, rozwałkuj je i wytnij z ciasta krążki.
- Wypełnij krążki nadzieniem, a następnie uformuj stożki. Usmaż w dużej ilości gorącej oliwy.
- Podawaj jako kwiatki - stworzone ze szczypiorku i oliwek. Do dania podaj sos wykonany z połączenia jogurtu, oliwy z oliwek, soli i pieprzu.