Stożki nadziewane mięsem i pasta oliwkową - przepis

2017-07-27
mat. pras. Hiszpańskie oliwki
Stożki nadziewane mięsem i oliwkową pastą
Autor: mat. pras. Hiszpańskie oliwki Ciekawe dania z oliwkami.
łatwy
30 min
4

Dzieci kochają oliwki. Są kolorowe, smaczne i pozwalają stworzyć ciekawe dania. Lubią je także mamy, ponieważ oliwki są bogate w witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę C i E, oraz związki mineralne – przede wszystkim fosfor, potas i żelazo. Ze względu na zdrowotne aspekty spożywania hiszpańskich oliwek, warto włączyć je do codziennej diety. Będzie ona bogatsza nie tylko w substancje odżywcze, ale również urozmaicona smakowo. Podajemy przepis na stożki nadziewane mięsem i pastą oliwkową.

Składniki

CIASTO:

225 g mąki

90 ml ciepłej wody

1 łyżeczka soli

2 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek

FARSZ:

1 mała cebula

200 g mięsa mielonego

10 posiekanych oliwek

hiszpańska oliwa z oliwek

sól,

pieprz

 

SOS:

1 jogurt

kilka kropel hiszpańskiej oliwy z oliwek

sól

pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Przesiej mąkę do miski, dodaj oliwę z oliwek i wodę. Zagnieć ciasto, a następnie odłóż je na bok.

Drobno pokrój cebulę i lekko podsmaż na oliwie, aby zmiękła.

Do cebuli dodaj mięso mielone i całość smaż na wolnym ogniu. Dodaj posiekane oliwki, posól, wymieszaj i odstaw.

Podziel ciasto na małe kulki, rozwałkuj je i wytnij z ciasta krążki.

Wypełnij krążki nadzieniem, a następnie uformuj stożki. Usmaż w dużej ilości gorącej oliwy.

Podawaj jako kwiatki - stworzone ze szczypiorku i oliwek. Do dania podaj sos wykonany z połączenia jogurtu, oliwy z oliwek, soli i pieprzu.

mat. pras. Hiszpańskie oliwki