Stożki nadziewane mięsem i pasta oliwkową - przepis

2021-03-29
mat. pras. Hiszpańskie oliwki
Stożki nadziewane mięsem i oliwkową pastą
Autor: mat. pras. Hiszpańskie oliwki Ciekawe dania z oliwkami.
łatwy
30 min
4

Dzieci kochają oliwki. Są kolorowe, smaczne i pozwalają stworzyć ciekawe dania. Lubią je także mamy, ponieważ oliwki są bogate w witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę C i E, oraz związki mineralne – przede wszystkim fosfor, potas i żelazo. Ze względu na zdrowotne aspekty spożywania hiszpańskich oliwek, warto włączyć je do codziennej diety. Będzie ona bogatsza nie tylko w substancje odżywcze, ale również urozmaicona smakowo. Podajemy przepis na stożki nadziewane mięsem i pastą oliwkową.

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 225 g mąki
  • 90 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek
  • FARSZ:
  • 1 mała cebula
  • 200 g mięsa mielonego
  • 10 posiekanych oliwek
  • hiszpańska oliwa z oliwek
  • sól,
  • pieprz
  •  
  • SOS:
  • 1 jogurt
  • kilka kropel hiszpańskiej oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przesiej mąkę do miski, dodaj oliwę z oliwek i wodę. Zagnieć ciasto, a następnie odłóż je na bok.
  • Drobno pokrój cebulę i lekko podsmaż na oliwie, aby zmiękła.
  • Do cebuli dodaj mięso mielone i całość smaż na wolnym ogniu. Dodaj posiekane oliwki, posól, wymieszaj i odstaw.
  • Podziel ciasto na małe kulki, rozwałkuj je i wytnij z ciasta krążki.
  • Wypełnij krążki nadzieniem, a następnie uformuj stożki. Usmaż w dużej ilości gorącej oliwy.
  • Podawaj jako kwiatki - stworzone ze szczypiorku i oliwek. Do dania podaj sos wykonany z połączenia jogurtu, oliwy z oliwek, soli i pieprzu.
mat. pras. Hiszpańskie oliwki