Śląski bigos - sprawdzony przepis na bigos po śląsku
2021-11-24
łatwy
90 min
4
Tradycyjny bigos po śląsku, pożywny i smaczny to przebój nie tylko świątecznego stołu. Aromatyczny i wyśmienity w smaku bigos przygotowany w większej ilości można zamrozić na później. To doskonałe danie na chłodniejsze dni.
SKŁADNIKI
- 2 kg kiszonej kapusty
- ½ główki świeżej kapusty pokrojonej w paski (około 1 kg)
- ½ kg boczku wędzonego
- 1 kg wieprzowiny (karkówka lub łopatka)
- ½ kg wołowiny,
- 200 g słoniny (najlepiej wędzonej),
- 4 Kiełbasy Bergera, 1 szklanka bulionu,
- 4 cebule, 100 g suszonych grzybów,
- 15 wędzonych śliwek (mogą być również suszone)
- 2 jabłka winne
- 250 g przecieru pomidorowego
- woda,
- przyprawy: sól i pieprz w ziarnach (według uznania), 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren jałowca, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki, czerwone wytrawne wino (1 szklanka).
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Słoninę i boczek pokroić, wrzucić na patelnię, wysmażyć tłuszcz. Dodać pokrojone w kostkę: wołowinę, wieprzowinę i kiełbasę, a następnie dokładnie obsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Wszystko przełożyć do większego garnka i postawić na niewielkim ogniu.
- Kapustę kiszoną odcisnąć, opłukać zimną wodą, pokroić i wrzucić do garnka. Świeżą kapustę pokroić i również wrzucić do garnka.
- Dodać wino, bulion i przecier pomidorowy. Nie można zapomnieć o mieszaniu.
- Suszone grzyby zalać niewielką ilością wody na ok. 10 min., aby zmiękły, następnie wraz z tą wodą wlać do bigosu.
- Dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, ziarna pieprzu. Gotować jeszcze ok. 4 godziny, od czasu do czasu mieszając.
- Dodać pokrojone w kostkę jabłka, całe śliwki i resztę przypraw (sól, paprykę słodką, majeranek) i gotować przez ok. 1 godzinę.
- Jeżeli w trakcie przyrządzania bigosu okaże się, że jest zbyt suchy i zaczyna przywierać do dna, należy dodać szklankę wody.
- Jeżeli bigos pomimo mieszania delikatnie się przypali – to nic złego – nada mu to dodatkowych walorów i przyjemnego, dymnego posmaku.
- Gotowy bigos schłodzić i włożyć do lodówki lub chłodnego pomieszczenia.
- Bigos można odgrzewać wielokrotnie i za każdym razem będzie jeszcze lepszy. Nadmiar bigosu można pasteryzować lub zamrozić.
Jak zrobić bigos doskonały? To proste z Beszamel.pl
Pamiętaj – bigos należy często mieszać, aby się zbytnio nie przypalił, a smaki dobrze się przenikały.