Śląski bigos - sprawdzony przepis na bigos po śląsku

2021-11-24
Sprawdzony przepis na wigilijny bigos
Autor: mat. pras. BERGER Bigos to esencjonalna potrawka z kiszonej kapusty w wersji mięsnej lub bezmięsnej - tradycyjne danie zimowe kuchni staropolskiej. 
łatwy
90 min
4

Tradycyjny bigos po śląsku, pożywny i smaczny to przebój nie tylko świątecznego stołu. Aromatyczny i wyśmienity w smaku bigos przygotowany w większej ilości można zamrozić na później. To doskonałe danie na chłodniejsze dni. 

SKŁADNIKI

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • ½ główki świeżej kapusty pokrojonej w paski (około 1 kg)
  • ½ kg boczku wędzonego
  • 1 kg wieprzowiny (karkówka lub łopatka)
  • ½ kg wołowiny,
  • 200 g słoniny (najlepiej wędzonej),
  • 4 Kiełbasy Bergera, 1 szklanka bulionu,
  • 4 cebule, 100 g suszonych grzybów,
  • 15 wędzonych śliwek (mogą być również suszone)
  • 2 jabłka winne
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • woda,
  • przyprawy: sól i pieprz w ziarnach (według uznania), 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren jałowca, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki, czerwone wytrawne wino (1 szklanka).

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Słoninę i boczek pokroić, wrzucić na patelnię, wysmażyć tłuszcz. Dodać pokrojone w  kostkę: wołowinę, wieprzowinę i kiełbasę, a następnie dokładnie obsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Wszystko przełożyć do większego garnka i postawić na niewielkim ogniu.
  • Kapustę kiszoną odcisnąć, opłukać zimną wodą, pokroić i wrzucić do garnka. Świeżą kapustę pokroić i również wrzucić do garnka.
  • Dodać wino, bulion i przecier pomidorowy. Nie można zapomnieć o mieszaniu.
  • Suszone grzyby zalać niewielką ilością wody na ok. 10 min., aby zmiękły, następnie wraz z tą wodą wlać do bigosu.
  • Dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, ziarna pieprzu. Gotować jeszcze ok. 4 godziny, od czasu do czasu mieszając.
  • Dodać pokrojone w kostkę jabłka, całe śliwki i resztę przypraw (sól, paprykę słodką, majeranek) i gotować przez ok. 1 godzinę.
  • Jeżeli w trakcie przyrządzania bigosu okaże się, że jest zbyt suchy i zaczyna przywierać do dna, należy dodać szklankę wody.
  • Jeżeli bigos pomimo mieszania delikatnie się przypali – to nic złego – nada mu to dodatkowych walorów i przyjemnego, dymnego posmaku.
  • Gotowy bigos schłodzić i włożyć do lodówki lub chłodnego pomieszczenia.
  • Bigos można odgrzewać wielokrotnie i za każdym razem będzie jeszcze lepszy. Nadmiar bigosu można pasteryzować lub zamrozić.
Jak zrobić bigos doskonały? To proste z Beszamel.pl

Pamiętaj – bigos należy często mieszać, aby się zbytnio nie przypalił, a smaki dobrze się przenikały.

W galerii znajdziesz 9 sprawdzonych pomysłów na bigos

Redakcja
więcej