Souvlaki z piersi kurczaka - czyli szaszłyki na sposób grecki
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Souvlaki mają wiele odmian, mogą składać się z kawałków mięsa wieprzowego, albo kurczaka tak jak w tym przepisie. Nadziewa się je na szpadki i piecze na ruszcie, podaje z plackiem pita, sosem tzatziki i grillowanymi warzywami.
SKŁADNIKI
- 2 piersi kurczaka
- 2 strąki papryki
- 2 cebule
- sok z cytryny
- 1/2 szklanki oliwy
- oregano, rozmaryn
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj oliwę z łyżeczką oregano i sokiem z cytryny.
- Mięso pokrój w kostkę, polej marynatą i odstaw na noc do lodówki.
- Paprykę pokrój na kawałki, a cebulę w plastry. Na drewniane patyczki do szaszłyków nabijaj na przemian mięso, cebulę i paprykę, posyp solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem.
- Piecz na grillu, obracając od czasu do czasu.