Smażonka ziemniaczana - tania i sycąca. Sprawdź, jak najlepiej odsmażyć ziemniaki!
2022-01-20

łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Odsmażane ziemniaki to niebo w gębie. Chrupiące z wierzchu, kremowe w środku, kojące i przepyszne. Do tego możesz dodać trochę boczku, bekonu, wędzonki lub po prostu cienkiej kiełbasy i sycący posiłek gotowy. Dla zdrowia proponuję dodać nieco szczypioru, natki pietruszki lub koperku pełnych chlorofilu i witamin! Pyszności!
SKŁADNIKI
- 800 g ziemniaków surowych, umytych i obranych lub wcześniej ugotowanych
- 250 g boczku, bekonu, parzonej wędzonki lub cienkiej kiełbasy
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku, natki pietruszki lub koperku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Surowe ziemniaki pokrój na ćwiartki. Następnie każdy kawałek jeszcze na pół. Gotuj w osolonym wrzątku przez 10-12 minut. Odcedź.
- Wcześniej ugotowane ziemniaki pokrój na kawałki lub grube plasterki.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj ziemniaki i smaż na dużym ogniu do zrumienienia z każdej strony.
- Zmniejsz ogień do średniego i dodaj wędlinę pokrojoną w kostkę lub małe plasterki. Smaż do lekkiego zrumienienia.
- Rozłóż na talerze i posyp zieleniną. Smacznego!
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?