Smażonka ziemniaczana - tania i sycąca. Sprawdź, jak najlepiej odsmażyć ziemniaki!

Smażonka ziemniaczana - tania i sycąca. Sprawdź, jak najlepiej odsmażyć ziemniaki!
Autor: Shutterstock.com Smażonka ziemniaczana - tania i sycąca. Sprawdź, jak najlepiej odsmażyć ziemniaki!
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Odsmażane ziemniaki to niebo w gębie. Chrupiące z wierzchu, kremowe w środku, kojące i przepyszne. Do tego możesz dodać trochę boczku, bekonu, wędzonki lub po prostu cienkiej kiełbasy i sycący posiłek gotowy. Dla zdrowia proponuję dodać nieco szczypioru, natki pietruszki lub koperku pełnych chlorofilu i witamin! Pyszności! 

SKŁADNIKI

  • 800 g ziemniaków surowych, umytych i obranych lub wcześniej ugotowanych
  • 250 g boczku, bekonu, parzonej wędzonki lub cienkiej kiełbasy
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku, natki pietruszki lub koperku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Surowe ziemniaki pokrój na ćwiartki. Następnie każdy kawałek jeszcze na pół. Gotuj w osolonym wrzątku przez 10-12 minut. Odcedź. 
  • Wcześniej ugotowane ziemniaki pokrój na kawałki lub grube plasterki.
  • Na patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj ziemniaki i smaż na dużym ogniu do zrumienienia z każdej strony.
  • Zmniejsz ogień do średniego i dodaj wędlinę pokrojoną w kostkę lub małe plasterki. Smaż do lekkiego zrumienienia. 
  • Rozłóż na talerze i posyp zieleniną. Smacznego! 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Co zrobić z gotowanych ziemniaków - 9 przepisów na wczorajsze ziemniaki z obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej