Skrzydełka po diabelsku z piekarnika - pikantne, pieprzne, przepyszne!
2023-05-29
łatwy
20 min
4
Skrzydełka pieczone na ostro zawsze cieszą się powodzeniem. To pyszna przekąska imprezowa lub przegryzka meczowa. Doskonale pasują do szklanki perlistego piwa. Pikantne kawałki skrzydełek z przyjemnością obgryzają wszyscy smakosze. Koniecznie wypróbuj ten łatwy przepis na skrzydełka po diabelsku z piekarnika. Pieprzne i przepyszne!
SKŁADNIKI
- 20 skrzydełek z kurczaka
- ¾ szklanka mąki uniwersalnej
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki soli
- ½ szklanki roztopionego masła
- ½ szklanki ostrego sosu paprykowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przykryj blachę do pieczenia folią aluminiową i lekko posmaruj olejem.
- Mąkę, granulowany czosnek i ostrą paprykę oraz sól wsyp do zamykanej na suwak plastikowej torebki i wymieszaj.
- Skrzydełka podziel na części, odrzucając końcówki (te zamroź z przeznaczeniem na rosół).
- Dodaj skrzydełka z kurczaka do torebki z mieszaniną mąki i przypraw. Zamknij i wymieszaj, podrzucając, aż skrzydełka dobrze pokryją się mieszanką mąki. Umieść skrzydełka na blasze wyłożonej folią, włóż do lodówki. Schładzaj przez co najmniej 1 godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wymieszaj w misce rozpuszczone masło z ostrym sosem paprykowym.
- Zanurz skrzydełka w mieszaninie masła i sosu. Następnie umieść kawałki skrzydełem z powrotem na blasze wyłożonej folią.
- Piecz w nagrzanym piekarniku, aż kurczak będzie gotowy w środku i chrupiący na zewnątrz. Zajmie to około 40-45 minut.
- Podczas pieczenia obróć skrzydełka na drugą stronę, aby równomiernie się piekły.
- Podawaj diabelskie skrzydełka póki gorące. Smacznego!
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
W galerii znajdziesz inne nasze przepisy na dania z kurczaka