Skrzydełka po diabelsku z piekarnika - pikantne, pieprzne, przepyszne!

Skrzydełka po diabelsku z piekarnika
Autor: Shutterstock.com Skrzydełka po diabelsku z piekarnika
łatwy
20 min
4

Skrzydełka pieczone na ostro zawsze cieszą się powodzeniem. To pyszna przekąska imprezowa lub przegryzka meczowa. Doskonale pasują do szklanki perlistego piwa. Pikantne kawałki skrzydełek z przyjemnością obgryzają wszyscy smakosze. Koniecznie wypróbuj ten łatwy przepis na skrzydełka po diabelsku z piekarnika. Pieprzne i przepyszne! 

SKŁADNIKI

  • 20 skrzydełek z kurczaka
  • ¾ szklanka mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki roztopionego masła
  • ½ szklanki ostrego sosu paprykowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przykryj blachę do pieczenia folią aluminiową i lekko posmaruj olejem.
  • Mąkę, granulowany czosnek i ostrą paprykę oraz sól wsyp do zamykanej na suwak plastikowej torebki i wymieszaj.
  • Skrzydełka podziel na części, odrzucając końcówki (te zamroź z przeznaczeniem na rosół). 
  • Dodaj skrzydełka z kurczaka do torebki z mieszaniną mąki i przypraw. Zamknij i wymieszaj, podrzucając, aż skrzydełka dobrze pokryją się mieszanką mąki. Umieść skrzydełka na blasze wyłożonej folią, włóż do lodówki. Schładzaj przez co najmniej 1 godzinę.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wymieszaj w misce rozpuszczone masło z ostrym sosem paprykowym.
  • Zanurz skrzydełka w mieszaninie masła i sosu. Następnie umieść kawałki skrzydełem z powrotem na blasze wyłożonej folią.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku, aż kurczak będzie gotowy w środku i chrupiący na zewnątrz. Zajmie to około 40-45 minut.
  • Podczas pieczenia obróć skrzydełka na drugą stronę, aby równomiernie się piekły. 
  • Podawaj diabelskie skrzydełka póki gorące. Smacznego! 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

W galerii znajdziesz inne nasze przepisy na dania z kurczaka

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej