Skrzydełka kurczaka w miodzie na ostro: jak je zrobić?
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Skrzydełka w miodzie to danie w sam raz na randkę: są słodko-ostre i pokryte złocistą glazurą, je się je palcami, które trzeba - co tu dużo mówić - często oblizywać. Potrawa jest prosta, wymaga tylko czujności pod koniec gotowania, można przyrządzić ją z wyprzedzeniem i podawać na zimno.
SKŁADNIKI
- 5-6 dużych skrzydełek kurczaka
- 3-4 łyżki miodu
- 4-5 ząbków czosnku
- pełna łyżka ostrej papryki (może być więcej, jeśli ktoś chce podkręcić na ostro smak potrawy)
- płaska łyżka imbiru
- ok. 1 l wody (w wersji ortodoksyjnej - delikatnego bulionu, ale nie jest on konieczny)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Skrzydełka podziel na części (przekrój chrząstki w stawach, najmniejsze fragmenty skrzydełek wyrzuć). Porcje kurczaka rozłóż na patelni, tak by nie nachodziły na siebie, zalej wodą lub bulionem (skrzydełka powinny być przykryte z lekką "nawiązką"), odpal gaz i... gotuj na niewielkim ogniu.
- Gdy woda zacznie wrzeć, zbierz szumowiny, dodaj miód, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek (proporcje miodu, czosnku i papryki i imbiru zależą od upodobań).
- Imbir wsyp do kubeczka, zalej wrzątkiem i zostaw pod przykryciem na 20 minut, potem zlej na patelnię (bez fusów).
- Przez ok. 20 minut nie musisz się przejmować gotującą potrawą, wystarczy sprawdzić, czy skrzydełka nie przywierają.
- Po upływie tego czasu zmniejsz ogień do minimum i od tej chwili kontroluj poziom płynu. Gdy będzie go ok. 1,5 cm musisz stanąć przy patelni i ani na chwilę od niej nie odchodzić - chodzi o to, by niemal całkowicie odparować płyn, nie przypalając miodu. Uwaga - wrzący płyn sprawia wrażenie, że jest go więcej niż w rzeczywistości, zachowaj więc czujność.
- Skrzydełka możesz podawać na ciepło (maczając w resztkach sosu bagietkę) lub jako zimną przekąskę.