Schabowe zapiekane z pomidorami i serem: wieprzowe kotlety po włosku

2021-03-29
Schabowe zapiekane z pomidorami i serem: wieprzowe kotlety po włosku
Autor: Shutterstock Schabowe zapiekane z sosem pomidorowymi i włoskimi serami smakują wybornie
łatwy
40 min
4

Schabowe zapiekane z pomidorami i serem  to przepis na wieprzowe kotlety po włosku. Tradycyjnie panierowane w mące i smażone kotlety zapieka się pod warstwą sosu pomidorowego i typowych dla Włoch serów: parmezanu i mozzarelli. Kotlety ze schabu przygotowane po włosku idealnie pasują na rodzinny obiad. 

Polecamy także: KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]

SKŁADNIKI

  • ok. 50 dag schabu karkowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 150 g sera mozzarella
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka bulionu
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • cukier
  • mielony pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić na 4 kotlety, każdy lekko zbić tłuczkiem z obu stron, skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem i mielonym koprem włoskim, posmarować olejem, ułożyć jeden na drugim, zostawić na 15-20 minut.
  • Kotlety oprószyć mąką i smażyć z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu. 
  • Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Na dnie ułożyć usmażone kotlety, skropić winem, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. 
  • Na tłuszcz na patelni, na której smażono kotlety, wrzucić drobno posiekany czosnek, dodać przecier pomidorowy, wlać bulion, doprawić cukrem, solą i pieprzem, zagotować. 
  • Przygotowanym sosem pomidorowym polać kotlety, posypać parmezanem, na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli, zapiekać do rozpuszczenia serów.
  • Podawać z ryżem, makaronem lub frytkami. 
Redakcja
więcej