Schabowe zapiekane z pomidorami i serem: wieprzowe kotlety po włosku
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Schabowe zapiekane z pomidorami i serem to przepis na wieprzowe kotlety po włosku. Tradycyjnie panierowane w mące i smażone kotlety zapieka się pod warstwą sosu pomidorowego i typowych dla Włoch serów: parmezanu i mozzarelli. Kotlety ze schabu przygotowane po włosku idealnie pasują na rodzinny obiad.
Polecamy także: KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]
SKŁADNIKI
- ok. 50 dag schabu karkowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka mąki
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 150 g sera mozzarella
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka bulionu
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- cukier
- mielony pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić na 4 kotlety, każdy lekko zbić tłuczkiem z obu stron, skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem i mielonym koprem włoskim, posmarować olejem, ułożyć jeden na drugim, zostawić na 15-20 minut.
- Kotlety oprószyć mąką i smażyć z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu.
- Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Na dnie ułożyć usmażone kotlety, skropić winem, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Na tłuszcz na patelni, na której smażono kotlety, wrzucić drobno posiekany czosnek, dodać przecier pomidorowy, wlać bulion, doprawić cukrem, solą i pieprzem, zagotować.
- Przygotowanym sosem pomidorowym polać kotlety, posypać parmezanem, na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli, zapiekać do rozpuszczenia serów.
- Podawać z ryżem, makaronem lub frytkami.