Schab w sosie śmietanowym z papryką - po prostu rozpływa się w ustach

Schab w sosie śmietanowym z papryką - po prostu rozpływa się w ustach
Autor: Shutterstock Kotlety schabowe po wstępnym obsmażeniu długo dusimy w sosie z papryką i cebulą
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Schab w sosie śmietanowym z papryką to alternatywa dla klasycznych schabowych. Poza tym robi się sam - po wstępnym obsmażeniu dusi się w sosie na małym ogniu do miękkości, nie wymagając naszej stałej obecności przy płycie kuchennej. Doskonale smakuje z ryżem, ziemniakami, makaronem, kaszą lub kluskami - cokolwiek wybierzesz, będzie dobrze!

SKŁADNIKI

  • 8 plastrów schabu
  • 2 szklanki wody lub bulionu/rosołu/ wywaru
  • duża czerwona papryka
  • 1-2 cebule - polecam białą, czosnkową
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ok. 3/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • listek laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka
  • do posypania dania - natka pietruszki/koperek/szczypiorek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab rozbić, jak na kotlety schabowe i oprószyć przyprawami.
  • Smażyć partiami, by zbytnio nie obniżyć temperatury tłuszczu, do zrumienienia z obu stron. Zdjąć z patelni.
  • Na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę i cebule pokrojoną w półplasterki. Ja dodaję 2 cebule, bo podczas duszenia rozgotują się na miazgę i zagęszczą sos, dodadzą też daniu delikatnej słodyczy.
  • Smażyć kilka minut, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dołożyć mięso, ziele i listki laurowe, zalać całość wodą lub bulionem.
  • Dusić na małym ogniu co najmniej godzinę - mięso powinno być bardzo miękkie. Gdyby płyn wyparował, uzupełnić do wodą - odradzam dolewanie kolejnej porcji rosołu/bulionu, bo po jego odparowaniu danie może być zbyt słone.
  • Doprawić do smaku, dolać śmietankę. Sosu nie trzeba wg mnie zagęszczać mąką, bo gęstnieje dzięki rozgotowanej w nim cebuli.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej