Schab w sosie śmietanowym z papryką - po prostu rozpływa się w ustach
2022-06-11
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Schab w sosie śmietanowym z papryką to alternatywa dla klasycznych schabowych. Poza tym robi się sam - po wstępnym obsmażeniu dusi się w sosie na małym ogniu do miękkości, nie wymagając naszej stałej obecności przy płycie kuchennej. Doskonale smakuje z ryżem, ziemniakami, makaronem, kaszą lub kluskami - cokolwiek wybierzesz, będzie dobrze!
SKŁADNIKI
- 8 plastrów schabu
- 2 szklanki wody lub bulionu/rosołu/ wywaru
- duża czerwona papryka
- 1-2 cebule - polecam białą, czosnkową
- 1-2 ząbki czosnku
- ok. 3/4 szklanki słodkiej śmietanki
- listek laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka
- do posypania dania - natka pietruszki/koperek/szczypiorek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab rozbić, jak na kotlety schabowe i oprószyć przyprawami.
- Smażyć partiami, by zbytnio nie obniżyć temperatury tłuszczu, do zrumienienia z obu stron. Zdjąć z patelni.
- Na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę i cebule pokrojoną w półplasterki. Ja dodaję 2 cebule, bo podczas duszenia rozgotują się na miazgę i zagęszczą sos, dodadzą też daniu delikatnej słodyczy.
- Smażyć kilka minut, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dołożyć mięso, ziele i listki laurowe, zalać całość wodą lub bulionem.
- Dusić na małym ogniu co najmniej godzinę - mięso powinno być bardzo miękkie. Gdyby płyn wyparował, uzupełnić do wodą - odradzam dolewanie kolejnej porcji rosołu/bulionu, bo po jego odparowaniu danie może być zbyt słone.
- Doprawić do smaku, dolać śmietankę. Sosu nie trzeba wg mnie zagęszczać mąką, bo gęstnieje dzięki rozgotowanej w nim cebuli.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne