Schab w marynacie kebab. Prosty przepis na pieczone schabowe

schab w marynacie kebab
Autor: Shutterstock Schab w marynacie kebab to pomysł na pyszny i oryginalny obiad.
łatwy
120 min
4

Miękki i soczysty schab w oryginalnej marynacie to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Przyrządzenie w ten sposób schabu nie jest skomplikowane, a lista składników jest krótka. Warto skorzystać z tego przepisu, bo taki obiad to nie tylko obłędny posiłek, ale i przyjemnie spędzony czas w rodzinnym gronie.

Jak zrobić schab w marynacie kebab?

Przygotowanie wieprzowiny według tego przepisu rozpoczyna się od pokrojenia mięsa. Obficie doprawia się je przyprawą do kebaba, a następnie naciera marynatą z pikantnego ketchupu, jogurtu greckiego oraz musztardy i pieprzu. Schab powinien marynować się przyjemniej dwie godziny. Najlepszy będzie, kiedy spędzi w lodówce całą noc. Połowę plastrów schabu układa się w formie do zapiekania i posypuje się piórkami cebuli. Następnie układa się kolejną warstwę schabu. Na wierzchu można położyć kilka gałązek świeżego rozmarynu. Tak przygotowane mięso piecze się w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 90 minut. Formę należy przykryć pokrywką.

Przepis na schab w marynacie kebab

  • Przepis na pieczone schabowe w tej niebanalnej odsłonie nie jest skomplikowany. Kilka prostych kroków i pyszny obiad jest gotowy.
  • Przygotowanie schabu w przyprawie kebab nie zajmuje wiele czasu. Mięso powinno się marynować kilka godzin, a najlepiej jak zostanie w lodówce na całą noc.
  • Składniki, które są potrzebne do zrobienia schabu bez kości w ciekawej marynacie, są w sklepach przez cały rok.
  • Marynatę wzbogaci dodatek kolorowego pieprzu w ziarnach, a tradycyjna musztardę można zamienić na francuską z całymi ziarnami gorczycy.

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki pikantnego ketchupu
  • 2 czubate łyżki przyprawy do kebaba
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka musztardy
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab pokroić w grubsze plastry i lekko rozbić. Natrzeć przyprawą kebab z obu stron i przełożyć do miski.
  • Do miseczki przełożyć ketchup, jogurt i musztardę. Doprawić pieprzem i wymieszać.
  • Marynatę przelać do schabu i dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  • Na dnie formy do zapiekania ułożyć połowę zamarynowanego schabu. Posypać pokrojoną w piórka cebulą i ułożyć kolejną warstwę schabu. Na wierzchu ułożyć gałązki rozmarynu. Naczynie przykryć pokrywką.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 90 minut.
  • Podawać na gorąco z ziemniakami i ulubioną surówką.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Szulc-Górska
więcej