Schab karkowy pieczony w sosie musztardowo-miodowym: przepis na soczystą karkówkę

Schab pieczony w sosie musztardowo-miodowym
Autor: Shutterstock.com Schab należy wcześniej zamarynować w musztardzie i miodzie
łatwy
15 min
8

Pieczony schab to potrawa uniwersalna. Doskonały na ciepło prosto z piekarnika. Jeszcze lepszy na zimno, jako wędlina na kanapki. Można go przyrządzić na 1001 sposobów. Dzisiaj podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na bardzo łatwą pieczeń ze schabu. Oto przepis na schab w sosie musztardowo-miodowym. Prościej się nie da! Wypróbujcie koniecznie! 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg schabu karkowego
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki musztardy starofrancuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego, młotkowanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić na grubsze talarki. Rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
  • Wymieszać musztardę, miód, olej, sól i pieprz. Mieszaniną posmarować schab z każdej strony.
  • Schab ułożyć na cebuli. Naczynie przykryć pokrywką lub okryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na całą noc. 
  • Mięso wyjąć z lodówki na 40 minut przed pieczeniem.
  • Piekarnik rozgrzać do 180°C. Wstawić pieczeń bez przykrycia. Piec 1,5 godziny. 
  • Upieczoną karkówkę wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut, aby mięso wchłonęło soki. 
  • Przed podaniem pokroić na plastry. Lub ostudzić, a następnie chłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny. Kroić na cienkie plasterki. 
5 zasad, jak upiec mięso
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Redaktorka serwisu Beszamel.pl

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej