Schab karkowy pieczony w sosie musztardowo-miodowym: przepis na soczystą karkówkę

2021-04-06
Adrianna Stawska-Ostaszewska
Schab pieczony w sosie musztardowo-miodowym
Autor: Shutterstock.com Schab należy wcześniej zamarynować w musztardzie i miodzie
łatwy
15 min
8

Pieczony schab to potrawa uniwersalna. Doskonały na ciepło prosto z piekarnika. Jeszcze lepszy na zimno, jako wędlina na kanapki. Można go przyrządzić na 1001 sposobów. Dzisiaj podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na bardzo łatwą pieczeń ze schabu. Oto przepis na schab w sosie musztardowo-miodowym. Prościej się nie da! Wypróbujcie koniecznie! 

Składniki

1,5 kg schabu karkowego

1 duża cebula

3 łyżki musztardy starofrancuskiej z całymi ziarnami gorczycy

2 łyżki miodu

1 łyżka oleju

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego, młotkowanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cebulę pokroić na grubsze talarki. Rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego.

Wymieszać musztardę, miód, olej, sól i pieprz. Mieszaniną posmarować schab z każdej strony.

Schab ułożyć na cebuli. Naczynie przykryć pokrywką lub okryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na całą noc. 

Mięso wyjąć z lodówki na 40 minut przed pieczeniem.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Wstawić pieczeń bez przykrycia. Piec 1,5 godziny. 

Upieczoną karkówkę wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut, aby mięso wchłonęło soki. 

Przed podaniem pokroić na plastry. Lub ostudzić, a następnie chłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny. Kroić na cienkie plasterki. 

5 zasad, jak upiec mięso