Schab karkowy pieczony w sosie musztardowo-miodowym: przepis na soczystą karkówkę
2021-04-07
łatwy
15 min
8
Pieczony schab to potrawa uniwersalna. Doskonały na ciepło prosto z piekarnika. Jeszcze lepszy na zimno, jako wędlina na kanapki. Można go przyrządzić na 1001 sposobów. Dzisiaj podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na bardzo łatwą pieczeń ze schabu. Oto przepis na schab w sosie musztardowo-miodowym. Prościej się nie da! Wypróbujcie koniecznie!
SKŁADNIKI
- 1,5 kg schabu karkowego
- 1 duża cebula
- 3 łyżki musztardy starofrancuskiej z całymi ziarnami gorczycy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego, młotkowanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić na grubsze talarki. Rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
- Wymieszać musztardę, miód, olej, sól i pieprz. Mieszaniną posmarować schab z każdej strony.
- Schab ułożyć na cebuli. Naczynie przykryć pokrywką lub okryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na całą noc.
- Mięso wyjąć z lodówki na 40 minut przed pieczeniem.
- Piekarnik rozgrzać do 180°C. Wstawić pieczeń bez przykrycia. Piec 1,5 godziny.
- Upieczoną karkówkę wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut, aby mięso wchłonęło soki.
- Przed podaniem pokroić na plastry. Lub ostudzić, a następnie chłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny. Kroić na cienkie plasterki.
5 zasad, jak upiec mięso