Schab nadziewany po włosku pomidorami, pesto i mozzarellą

Schab nadziewany po włosku pomidorami, pesto i mozzarellą
Autor: Shutterstock.com
łatwy
20 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Wieprzowy schab faszerowany świeżymi pomidorami, sosem pesto i plastrami mozzarelii to włoski sposób na idealną pieczeń. Schab jest soczysty i przepyszny. Koniecznie wypóbujcie ten łatwy przepis na pyszny schab nadziewany po włosku! 

SKŁADNIKI

  • Na schab faszerowany:
  • 1,2 kg środkowego schabu wieprzowego w jednym kawałku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • Na nadzienie do schabu:
  • 3 plastry dużego pomidora
  • 3 plastry mozzarelli
  • 6 łyżeczek pesto

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab naciąć 9 razy. Nacięcia powinny kończyć się 2 cm przed skrajem schabu. 
  • Zączki czosnku obrać i rozetrzeć na pastę z z cukrem, solą i pieprzem. Pastą czosnkową natrzeć schab z zewnątrz. 
  • W nacięcia wsunąć naprzemiennie, w kolejności: plaster mozzarelli, plaster pomidora i dwie łyżeczki pesto. 
  • Schab obwiązać bawełnianym sznurkiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180°C. 
  • Przed podaniem zdjąć sznurek. Pokroić na plastry.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej