Schab nadziewany po włosku pomidorami, pesto i mozzarellą
2021-08-19
łatwy
20 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Wieprzowy schab faszerowany świeżymi pomidorami, sosem pesto i plastrami mozzarelii to włoski sposób na idealną pieczeń. Schab jest soczysty i przepyszny. Koniecznie wypóbujcie ten łatwy przepis na pyszny schab nadziewany po włosku!
SKŁADNIKI
- Na schab faszerowany:
- 1,2 kg środkowego schabu wieprzowego w jednym kawałku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- Na nadzienie do schabu:
- 3 plastry dużego pomidora
- 3 plastry mozzarelli
- 6 łyżeczek pesto
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab naciąć 9 razy. Nacięcia powinny kończyć się 2 cm przed skrajem schabu.
- Zączki czosnku obrać i rozetrzeć na pastę z z cukrem, solą i pieprzem. Pastą czosnkową natrzeć schab z zewnątrz.
- W nacięcia wsunąć naprzemiennie, w kolejności: plaster mozzarelli, plaster pomidora i dwie łyżeczki pesto.
- Schab obwiązać bawełnianym sznurkiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180°C.
- Przed podaniem zdjąć sznurek. Pokroić na plastry.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne