Schab a la sztufada
2021-03-29
średni
100 min
4
Podajemy przepis na pieczony schab a'la sztufada. Sztufada to pieczeń naszpikowana przysmakami – w tym przypadku aromatycznymi suszonymi grzybami i czosnkiem. Idealna zarówno na ciepło, jako danie obiadowe, jak również na zimno, w roli dodatku do świeżego pieczywa.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg schabu środkowego bez kości
- 1 Fix Soczysty schab w sosie winnym Knorr
- 1 łyżka Zasmażka jasna Knorr
- 10 g suszonych grzybów
- 2 główki czosnku
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab umyj i oczyść z błonek. Grzyby namocz w ciepłej wodzie do momentu kiedy nieco zmiękną, a następnie pokrój w podłużne kawałki. Czosnek pokrój w paski.
- Za pomocą cienkiego noża, zrób niewielkie nacięcie w schabie. W powstałą kieszonkę włóż pasek grzyba i czosnku. Czynność powtarzaj nakłuwając schab co dwa centymetry ze wszystkich stron.
- Tak przygotowaną sztufadę przełóż do woreczka dołączonego do Fixu Knorr i dodaj zawartość opakowania Fixu wymieszaną z musztardą.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 60 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok, a powstały sos przelej do innego rondelka i zagęść Zasmażką jasną Knorr. Gotuj przez 3 minuty.
- Schab podawaj z kaszą gryczaną polany obficie sosem z pieczeni.