Schab a la sztufada

2021-03-29
przepisy.pl
schab sztufada
Autor: thinkstockphotos.com Sztufada wieprzowa - rarytas wśród pieczeni
średni
100 min
4

Podajemy przepis na pieczony schab a'la sztufada. Sztufada to pieczeń naszpikowana przysmakami – w tym przypadku aromatycznymi suszonymi grzybami i czosnkiem. Idealna zarówno na ciepło, jako danie obiadowe, jak również na zimno, w roli dodatku do świeżego pieczywa.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg schabu środkowego bez kości
  • 1 Fix Soczysty schab w sosie winnym Knorr
  • 1 łyżka Zasmażka jasna Knorr
  • 10 g suszonych grzybów
  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab umyj i oczyść z błonek. Grzyby namocz w ciepłej wodzie do momentu kiedy nieco zmiękną, a następnie pokrój w podłużne kawałki. Czosnek pokrój w paski.
  • Za pomocą cienkiego noża, zrób niewielkie nacięcie w schabie. W powstałą kieszonkę włóż pasek grzyba i czosnku. Czynność powtarzaj nakłuwając schab co dwa centymetry ze wszystkich stron.
  • Tak przygotowaną sztufadę przełóż do woreczka dołączonego do Fixu Knorr i dodaj zawartość opakowania Fixu wymieszaną z musztardą.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 60 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok, a  powstały sos przelej do innego rondelka i zagęść Zasmażką jasną Knorr. Gotuj przez 3 minuty.
  • Schab podawaj z kaszą gryczaną polany obficie sosem z pieczeni.
przepisy.pl