Ryż z mięsem i warzywami - przepis na danie jednogarnkowe

Ryż z mięsem i warzywami - przepis na danie jednogarnkowe.
Autor: Shutterstock Ryż z warzywami i mięsem.
łatwy
30 min
4

Dania jednogarnkowe to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą szybko przygotować pożywną i pełnowartościową potrawę. Tym razem podajemy przepis na wyrazisty ryż z mięsem i warzywami. Sprawdź, jak  go przygotować.

SKŁADNIKI

  • 2 torebki ugotowanego ryżu
  • 200 g mięsa wieprzowego
  • duża marchewka
  • papryczka chilli
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • skórka otarta z połówki cytryny
  • łyżeczka kurkumy
  • pieprz cytrynowy
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • 3 łyżki oleju
  • 1 kostka wołowa
  • 1/2 l wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i papryczkę kroimy w kostkę, marchewkę w półplasterki.
  • Na patelni smażymy cebulę i mięso, a następnie zalewamy je wodą. Dodajemy do tego marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok i skórkę z cytryny. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut.
  • Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy jeszcze przez 5 minut.
  • Po upływie tego czasu do wywaru dodajemy ryż, dokładnie mieszamy i odparowujemy.
  • Podajemy posypane natką.