Ryż z mięsem i warzywami - przepis na danie jednogarnkowe

2021-02-24
Ryż z mięsem i warzywami - przepis na danie jednogarnkowe.
Autor: Shutterstock Ryż z warzywami i mięsem.
łatwy
30 min
4

Dania jednogarnkowe to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą szybko przygotować pożywną i pełnowartościową potrawę. Tym razem podajemy przepis na wyrazisty ryż z mięsem i warzywami. Sprawdź, jak  go przygotować.

Składniki

2 torebki ugotowanego ryżu

200 g mięsa wieprzowego

duża marchewka

papryczka chilli

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

sok z połówki cytryny

skórka otarta z połówki cytryny

łyżeczka kurkumy

pieprz cytrynowy

pieprz ziołowy

sól

3 łyżki oleju

1 kostka wołowa

1/2 l wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cebulę i papryczkę kroimy w kostkę, marchewkę w półplasterki.

Na patelni smażymy cebulę i mięso, a następnie zalewamy je wodą. Dodajemy do tego marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok i skórkę z cytryny. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut.

Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy jeszcze przez 5 minut.

Po upływie tego czasu do wywaru dodajemy ryż, dokładnie mieszamy i odparowujemy.

Podajemy posypane natką.