Ryż z mięsem i warzywami - przepis na danie jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą szybko przygotować pożywną i pełnowartościową potrawę. Tym razem podajemy przepis na wyrazisty ryż z mięsem i warzywami. Sprawdź, jak go przygotować.
2 torebki ugotowanego ryżu
200 g mięsa wieprzowego
duża marchewka
papryczka chilli
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
sok z połówki cytryny
skórka otarta z połówki cytryny
łyżeczka kurkumy
pieprz cytrynowy
pieprz ziołowy
sól
3 łyżki oleju
1 kostka wołowa
1/2 l wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Cebulę i papryczkę kroimy w kostkę, marchewkę w półplasterki.
Na patelni smażymy cebulę i mięso, a następnie zalewamy je wodą. Dodajemy do tego marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok i skórkę z cytryny. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut.
Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy jeszcze przez 5 minut.
Po upływie tego czasu do wywaru dodajemy ryż, dokładnie mieszamy i odparowujemy.
Podajemy posypane natką.