Ryż z mięsem i warzywami - przepis na danie jednogarnkowe
2021-11-04
łatwy
30 min
4
Dania jednogarnkowe to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą szybko przygotować pożywną i pełnowartościową potrawę. Tym razem podajemy przepis na wyrazisty ryż z mięsem i warzywami. Sprawdź, jak go przygotować.
SKŁADNIKI
- 2 torebki ugotowanego ryżu
- 200 g mięsa wieprzowego
- duża marchewka
- papryczka chilli
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- sok z połówki cytryny
- skórka otarta z połówki cytryny
- łyżeczka kurkumy
- pieprz cytrynowy
- pieprz ziołowy
- sól
- 3 łyżki oleju
- 1 kostka wołowa
- 1/2 l wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i papryczkę kroimy w kostkę, marchewkę w półplasterki.
- Na patelni smażymy cebulę i mięso, a następnie zalewamy je wodą. Dodajemy do tego marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok i skórkę z cytryny. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut.
- Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy jeszcze przez 5 minut.
- Po upływie tego czasu do wywaru dodajemy ryż, dokładnie mieszamy i odparowujemy.
- Podajemy posypane natką.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania