Ryż z kurczakiem w pomidorowym sosie - przepis na oszukane, szybkie risotto

Ryż z kurczakiem w pomidorowym sosie to pomysł na wykorzystanie niewielkich ilości różnych składników - został ci ryż z poprzedniego dnia, a w lodówce pokutuje jedna kiełbaska i jedna pierś z kurczaka? Nie wiesz, jak przygotować z tych składników sycący obiad dla rodziny? Oto pomysł!
¾ szklanki ryżu
1 filet z kurczaka
1 kiełbasa polska, podwawelska, śląska
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
ok. 400 g pomidorków koktajlowych
garść posiekanych liści bazylii
do smaku: sól, świeżo mielony pieprz
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
½ szklanki śmietany 18%
1-2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek extra vergine
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości lub wykorzystujemy ryż, który został nam z poprzedniego dnia z obiadu.
Kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno szatkujemy.
Na rozgrzany olej na patelnie wrzucamy kiełbasę i cebulę smażymy 2 minuty, dodajemy kurczaka i smażymy, aż będzie gotowy.
W tym czasie umyte pomidorki przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy z ząbkami czosnku.
Zblendowane pomidorki przecieramy przez sito wprost na patelnię z kurczakiem (pomidorki koktajlowe maję twarde skórki, przecierając masę przez sito pozbędziemy się ich kawałków).
Całość doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze ok. 1 minutę.
Dodajemy ugotowany ryż, wlewamy śmietanę, mieszamy i zostawiamy na kilka minut pod przykryciem. Tak przygotowany ryż podajmy z poszatkowaną świeżą bazylią i odrobią oliwy.