Ryż z kurczakiem w pomidorowym sosie - przepis na oszukane, szybkie risotto
2021-02-24
łatwy
25 min
4
Ryż z kurczakiem w pomidorowym sosie to pomysł na wykorzystanie niewielkich ilości różnych składników - został ci ryż z poprzedniego dnia, a w lodówce pokutuje jedna kiełbaska i jedna pierś z kurczaka? Nie wiesz, jak przygotować z tych składników sycący obiad dla rodziny? Oto pomysł!
Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:
SKŁADNIKI
- ¾ szklanki ryżu
- 1 filet z kurczaka
- 1 kiełbasa polska, podwawelska, śląska
- 2 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- ok. 400 g pomidorków koktajlowych
- garść posiekanych liści bazylii
- do smaku: sól, świeżo mielony pieprz
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- ½ szklanki śmietany 18%
- 1-2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek extra vergine
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości lub wykorzystujemy ryż, który został nam z poprzedniego dnia z obiadu.
- Kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno szatkujemy.
- Na rozgrzany olej na patelnie wrzucamy kiełbasę i cebulę smażymy 2 minuty, dodajemy kurczaka i smażymy, aż będzie gotowy.
- W tym czasie umyte pomidorki przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy z ząbkami czosnku.
- Zblendowane pomidorki przecieramy przez sito wprost na patelnię z kurczakiem (pomidorki koktajlowe maję twarde skórki, przecierając masę przez sito pozbędziemy się ich kawałków).
- Całość doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze ok. 1 minutę.
- Dodajemy ugotowany ryż, wlewamy śmietanę, mieszamy i zostawiamy na kilka minut pod przykryciem. Tak przygotowany ryż podajmy z poszatkowaną świeżą bazylią i odrobią oliwy.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania