Roladki ze schabu faszerowane serem i jabłkiem. Łatwy przepis na efektowne danie

roladki ze schabu
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Roladki ze schabu faszerowane serem i jabłkiem są pyszne, delikatne i soczyste. Schab zawinięty jest w chrupiący boczek, który w połączeniu ze słodkim jabłkiem i serem zmienia zwykły kotlet w obłędne i efektowne danie. Trudno uwierzyć, że schabowe można przyrządzić tak łatwo. Oto sprawdzony przepis na roladki ze schabu z piekarnika.

Jak zrobić roladki ze schabu z serem?

Plastry schabu należy rozbić na cienkie kotlety. Na połowie układa się plastry sera i pokrojone w plasterki jabłko. Schabowe zwija się w roladkę, zawija w boczek i spina wykałaczkami. Mięso należy doprawić solą, pieprzem i świeżym tymiankiem, który doskonale podkreśla smak wieprzowiny. Następnie przekłada się je do formy do zapiekania wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso piecze się w temperaturze 200 stopni C przez około pół godziny.

Przepis na roladki ze schabu z serem

  • To łatwy przepis na schab w smakowitej i apetycznej odsłonie.
  • Przyrządzenie dania nie zajmuje wiele czasu. Na jego przygotowanie wystarczy około 45 minut.
  • Lista składników nie jest długa. Są to łatwo dostępne produkty, więc schab nadziewany serem można robić przez cały rok.
  • Najlepszy będzie żółty ser typu gouda, ale sprawdzi się też cheddar lub edamski.
  • Boczek powinien być bardzo cienko pokrojony.
  • Jabłka do nadzienia powinny być twarde i nierozpadające się w trakcie pieczenia.
  • Danie doprawia się świeżym tymiankiem, ale można też użyć rozmarynu lub szałwii. Świeże zioła zastąpią suszone.
  • Potrawę piecze się w piekarniku bez przykrycia. Owinięcie schabu w boczek utrzymuje odpowiednią wilgotność, który w czasie pieczenia staje się chrupiący.

Z czym podawać roladki ze schabu z serem?

Tak przyrządzony schab, w którym kryje się żółty ser i chrupiące jabłko, pysznie smakuje z różnymi dodatkami. Roladki można serwować z ziemniakami gotowanymi, pieczonymi lub puree. Zawsze dobrze komponują się z pieczonymi lub grillowanymi warzywami. Do schabu w boczku pasują też lekkie sałatki i soczyste surówki.

Kiedy podawać roladki ze schabu z serem?

To przepis, z którego można korzystać przez cały rok. Dzięki temu, że składniki są łatwo dostępne, można je robić na okrągło. Roladki schabowe z serem sprawdzą się na różne okazje i święta. Wyglądają zjawiskowo i na pewno przykują uwagę rodziny i gości. Schab robi się szybko, więc można serwować go nawet w trakcie zwykłego tygodnia.

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety schabowe o grubości około 2 cm
  • 100 g żółtego sera typu gouda w plastrach
  • 100 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłko pokroić w cienkie plasterki, usuwając gniazdo nasienne.
  • Każdy kotlet cienko rozbić. Doprawić solą i pieprzem.
  • Na połowie schabu ułożyć plaster żółtego sera i plasterki jabłka. Kotlety zwinąć w roladkę i doprawić z każdej strony świeżym tymiankiem. Owinąć boczkiem, spiąć wykałaczkami i przełożyć do formy do zapiekania wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut.
  • Po wyjęciu odstawić na kilka minut, aby mięso odpoczęło. Przed podaniem usunąć wykałaczki.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej