Roladki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym

2021-03-29
Roladki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym
Autor: Shutterstock Roladki z indyka nadziewane suszoną śliwką są pyszne także w wersji codziennej bez kalorycznego sosu
łatwy
45 min
4

Roladki z piersi indyka podane z pikantnym sosem czekoladowym to danie typowe dla kuchni pogranicza teksańsko-meksykańskiego. Roladki nadziane suszonymi śliwkami i serem smakują wszystkim, do tego fantastyczny, gęsty sos czekoladowy, który w ogóle nie przypomina czekolady. Jest pikantny i niezwykle smaczny. 

SKŁADNIKI

  • 400 g pierś z indyka
  • 8 suszonych śliwek
  • 200 g sera camembert
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • 5 łyżek ketchupu pikantnego
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • sproszkowana papryka, czosnek, lubczyk i chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś z indyka umyj, osusz i okrój z błonek. Pokrój w plastry o grubości  1 centymetra.
  • Ser okrój ze skórki i podziel na mniejsze kawałki.
  • Na mięso nałóż kawałek foli spożywczej i dokładnie rozbij. W środek włóż kawałek sera, dodaj jedną suszoną śliwkę. Całość dokładnie zawiń, nakładając na siebie brzegi.
  • Mięso panieruj w przyprawach: papryce, czosnku, lubczyku. Obsmaż je na rozgrzanej patelni. Chwilę podduś, aby kotleciki w środku nie były surowe.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Sok pomarańczowy połącz z ketchupem, dodaj rozpuszczoną gorzką czekoladę, a następnie dopraw chili.