Roladki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Roladki z piersi indyka podane z pikantnym sosem czekoladowym to danie typowe dla kuchni pogranicza teksańsko-meksykańskiego. Roladki nadziane suszonymi śliwkami i serem smakują wszystkim, do tego fantastyczny, gęsty sos czekoladowy, który w ogóle nie przypomina czekolady. Jest pikantny i niezwykle smaczny.
SKŁADNIKI
- 400 g pierś z indyka
- 8 suszonych śliwek
- 200 g sera camembert
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- 5 łyżek ketchupu pikantnego
- 100 ml oleju słonecznikowego
- sproszkowana papryka, czosnek, lubczyk i chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś z indyka umyj, osusz i okrój z błonek. Pokrój w plastry o grubości 1 centymetra.
- Ser okrój ze skórki i podziel na mniejsze kawałki.
- Na mięso nałóż kawałek foli spożywczej i dokładnie rozbij. W środek włóż kawałek sera, dodaj jedną suszoną śliwkę. Całość dokładnie zawiń, nakładając na siebie brzegi.
- Mięso panieruj w przyprawach: papryce, czosnku, lubczyku. Obsmaż je na rozgrzanej patelni. Chwilę podduś, aby kotleciki w środku nie były surowe.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Sok pomarańczowy połącz z ketchupem, dodaj rozpuszczoną gorzką czekoladę, a następnie dopraw chili.