Roladki z drobiu nadziewane suszoną śliwką

Roladki z filetu drobiowego nadziewane boczkiem i suszoną śliwką: łatwy przepis
Autor: thinkstockphotos.com Drób idealnie komponuje się z suszoną śliwką. 
łatwy
30 min
4

Roladki z drobiu nadziewane suszoną śliwką i boczkiem to pyszne i proste danie obiadowe. Drób świetnie komponuje się ze słodką i dymną w smaku śliwką suszoną. Boczek dodaje sznyclom dodatkowego aromatu. Mięso przygotowane według przepisu na roladki nadziewane suszoną śliwką podajemy z gotowanymi ziemniakami i sałatą ze śmietaną

SKŁADNIKI

  • 4 sznycle z piersi kurczaka lub indyka
  • 8 bardzo cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 50 g ślwiek suszonych
  • słodka papryka w proszku
  • grubo mielony pieprz czarny
  • sól
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sznycle drobiowe rozbijamy delikatnie tłuczkiem.
  • Przyprawiamy roladki solą i papryką z każdej strony. Na każdym filecie rozkładamy po 2 plastry boczku i kilka śliwek po czym zwijamy w roladkę. Jeśli roladki otwierają się, używamy wykałaczek.
  • Roladki obtaczamy w grubo mielonym pieprzu
  • Obsmażamy roladki na odrobinie oleju. Przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze 10 minut.
  • Gotowe roladki podajemy z gotowanymi ziemniakami i sałatą ze śmietaną.