Rolada ze schabu z żurawiną i chrzanem - PRZEPIS NA WIELKANOCNY SCHAB

2021-03-29
Zuzanna Lubart
Rolada ze schabu z żurawiną i chrzanem - PRZEPIS NA WIELKANOCNY SCHAB
Autor: Shutterstock Rolada ze schabu z żurawiną i chrzanem eleganckie danie na świąteczny obiad
średni
60 min
4

Rolada ze schabu z żurawiną i chrzanem, to przepis na idealnie soczyste i mięciutkie mięso, w smaku i aromacie przywodzi na myśl rodzinne święta, a zwłaszcza Wielkanoc. To propozycja na wielkanocny schab Andrzeja Polana, z programu Dzień dobry TVN. Skuś się!

SKŁADNIKI

  • 1 kawałek schabu ok. 1 kg
  • 200 g żurawiny
  • 1 korzeń chrzanu (lub 1 słoiczek gotowego chrzanu)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyj, osusz i rozkrój wzdłuż w tzw. książkę. Rozklep na ile to możliwe, posól i popieprz.
  • Na wolnym ogniu rozpuść masło. Dodaj przepłukaną wcześniej żurawinę, aby nasiąknęła tłuszczem.
  • Chrzan zetrzyj na tarce i dodaj do żurawiny. Dopraw rozmarynem i wsyp bułkę tartą.
  • Rozłóż nadzienie na mięsie. Schab zwiń w roladę i zawiń ją w folię aluminiową. 4. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Jak zrobić dobry chrzan domowy?
Zuzanna Lubart