Rolada z indyka z szynką i szpinakiem

2021-03-29
rolada-z-indyka-z-szynka-i-szpinakiem-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Roladki z indyka - pomysł na wykwintne danie.
średni
30 min
4

Jeżeli lubisz mięso z indyka, to danie będzie idealne dla ciebie. Rolada z indyka z szynką i szpinakiem to doskonały pomysł na pyszny i wymyślny obiad.

SKŁADNIKI

  • ok. 70-90 dag piersi z indyka
  • 25 dag szpinaku
  • 3 jajka
  • 5 plastrów szynki
  • parmezan
  • 2 łyżki masła
  • cytryna
  • szałwia
  • rozmaryn
  • sól
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Indyka rozbij tłuczkiem, tak żeby uformował się cienki i w miarę duży kotlet.
  • Szpinak należy gotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić. W następnej kolejności podsmażyć na maśle i posiekać.
  • Do tego dodać jajka i tarty parmezan. Całość posolić. Wszystko wymieszać i gotować na patelni, aż do momentu jak uzyskasz jeden duży omlet.
  • Tak przygotowany farsz wyłóż na indyka i rozłóż na nim plasterki szynki. Zwiń całość w rulon.
  • Mięso obsmaż z każdej strony na oliwie z oliwek. Posyp szałwią i rozmarynem. Dodaj wody i całość gotuj około 50 minut na małym ogniu.
  • Ugotowane mięso polej sokiem wyciśniętym z cytryny. Jak mięso ostygnie, pokrój indyka w plastry o grubości ok. 2 cm.