Rolada z indyka z szynką i szpinakiem
2021-03-29
średni
30 min
4
Jeżeli lubisz mięso z indyka, to danie będzie idealne dla ciebie. Rolada z indyka z szynką i szpinakiem to doskonały pomysł na pyszny i wymyślny obiad.
SKŁADNIKI
- ok. 70-90 dag piersi z indyka
- 25 dag szpinaku
- 3 jajka
- 5 plastrów szynki
- parmezan
- 2 łyżki masła
- cytryna
- szałwia
- rozmaryn
- sól
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Indyka rozbij tłuczkiem, tak żeby uformował się cienki i w miarę duży kotlet.
- Szpinak należy gotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić. W następnej kolejności podsmażyć na maśle i posiekać.
- Do tego dodać jajka i tarty parmezan. Całość posolić. Wszystko wymieszać i gotować na patelni, aż do momentu jak uzyskasz jeden duży omlet.
- Tak przygotowany farsz wyłóż na indyka i rozłóż na nim plasterki szynki. Zwiń całość w rulon.
- Mięso obsmaż z każdej strony na oliwie z oliwek. Posyp szałwią i rozmarynem. Dodaj wody i całość gotuj około 50 minut na małym ogniu.
- Ugotowane mięso polej sokiem wyciśniętym z cytryny. Jak mięso ostygnie, pokrój indyka w plastry o grubości ok. 2 cm.