Pyszny ryż po chińsku z kurczakiem i imbirem
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Szukasz pomysłu na idealny obiad albo doskonałą kolację? Wystarczy wziąć ryż, dobrać ulubione dodatki oraz przyprawy i danie gotowe. Koniec z nudą w kuchni! Smażony ryż jest obecny niemal w każdej azjatyckiej kuchni. Do smażenia wykorzystuje się głównie ryż, który został po gotowaniu innych potraw.
Przepis pochodzi z książki „Ryż”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby
SKŁADNIKI
- 250 g ugotowanego brązowego ryżu
- 400 g piersi kurczaka
- 2 jajka
- 2 czerwone papryki
- kawałek świeżego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- pęczek szczypiorku
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka oczyścić i pokroić w małą kostkę.
- Obrany imbir posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
- Doprawić mięso solą i pieprzem.
- Wymieszać czosnek i imbir z kurczakiem.
- W innym naczyniu rozbełtać jajka.
- Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać.
- Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć kurczaka, po 5 minutach dodać papryki, a po kolejnych 5 dorzucić ryż, szczypiorek, wymieszać i wlać rozmieszane jajka.
- Smażyć, aż się zetną.