Pyszny gulasz z warzywami korzeniowymi - idealny obiad na chłodne dni
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Gulasz z warzywami korzeniowymi to typowe danie jednogarnkowe - wystarczy podać do niego pajdę chleba do wylizania z miski pysznego sosu. Idealnie rozgrzeje i poprawi humor w chłodne dni, nie wydrenuje kieszeni a jego przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu. Danie idealne!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 40 dag wołowiny na gulasz
- 2 cebule
- 300 ml bulionu
- 100 ml wina czerwonego (jeśli nie mamy, trudno)
- 50 dag ziemniaków
- 2 pietruszki lub pasternak
- 2 marchewki
- sól i pieprz do smaku
- 20 dag pieczarek
- 1-2 łyżki oleju
- do posypania: natka lub zielone oliwki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę drobno pokroić, mięso pokroić w niedużą kostkę. Rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę, dodać mięso.
- Przyprawić solą i pieprzem, dodać bulion i wino, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
- Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki umyć, większe pokroić na ćwiartki. Wymieszać warzywa i grzyby z mięsem. Dusić ok. 20 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Podawać posypany natką albo pokrojonymi w plasterki oliwkami.