Pulpety po królewsku - w aromatycznym sosie
2022-01-02
łatwy
35 min
4
Pulpety w sosie to według ciebie pospolite, trochę nudne danie? Nic nie stoi na przeszkodzie, by zmienić je w iście królewską potrawę. Poznaj nasz przepis na pulpety po królewsku - o ciekawie podkręconym smaku.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 namoczona bułka
- 2 jajka
- 1 drobno posiekana cebula
- sól i pieprz
- 4 cm pasty z sardeli (takiej do smarowania pieczywa)
- Na sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 100 g białej części pora
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- cukier
- 1 liść laurowy
- po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bułkę starannie odcisnąć, wraz z cebulą, pastą z sardeli, jajkami, solą i pieprzem dodać do mięsa i starannie wymieszać.
- Z masy uformować pulpeciki - wielkość zależy od naszych upodobań - ja wolę mniejsze.
- Zagotować 1/2 litra wody z liściem laurowym, pieprzem, zielem angielskimi solą.
- Pulpeciki obtoczyć w mące, wkładać do wrzątku i gotować. Ugotowane wyłowić łyżką cedzakową i trzymać w cieple.
- Wywar przecedzić. Z reszty mąki i masła zrobić zasmażkę, dodać ją do wywaru i zagotować. Dodać cieniutko pokrojonego pora, gotować 3 minuty. Następnie dodać musztardę, sok z cytryny i kapary. Na koniec do sosu dodać pulpety, zagotować i podawać.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne