Pulpety po królewsku - w aromatycznym sosie

Pulpety po królewsku - w aromatycznym sosie
Autor: Shutterstock Pulpety o smaku podkręconym pastą z sardeli w aromatycznym sosie zmieniają się w królewskie danie.
łatwy
35 min
4

Pulpety w sosie to według ciebie pospolite, trochę nudne danie? Nic nie stoi na przeszkodzie, by zmienić je w iście królewską potrawę. Poznaj nasz przepis na pulpety po królewsku - o ciekawie podkręconym smaku.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 namoczona bułka
  • 2 jajka
  • 1 drobno posiekana cebula
  • sól i pieprz
  • 4 cm pasty z sardeli (takiej do smarowania pieczywa)
  • Na sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 100 g białej części pora
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • cukier
  • 1 liść laurowy
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bułkę starannie odcisnąć, wraz z cebulą, pastą z sardeli, jajkami, solą  i pieprzem dodać do mięsa i starannie wymieszać.
  • Z masy uformować pulpeciki - wielkość zależy od naszych upodobań - ja wolę mniejsze.
  • Zagotować 1/2 litra wody z liściem laurowym, pieprzem, zielem angielskimi solą. 
  • Pulpeciki obtoczyć w mące, wkładać do wrzątku i gotować. Ugotowane wyłowić łyżką cedzakową i  trzymać w cieple.
  • Wywar przecedzić. Z reszty mąki i masła zrobić zasmażkę, dodać ją do wywaru i zagotować. Dodać cieniutko pokrojonego pora, gotować 3 minuty. Następnie dodać musztardę, sok z cytryny i kapary. Na koniec do sosu dodać pulpety, zagotować i podawać.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej