Psiocha: przepis na lubelską prażuchę z ziemniaków

Psiocha: przepis na lubelską prażuchę z ziemniaków
Autor: Shutterstock.com
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Psiocha to regionalna nazwa popularnego na Lubelszczyźnie dania z ziemniaków. Tę odmianę ziemniaczanej prażuchy cenią sobie wszyscy smakosze. Ziemniaki utłuczone z zaparzoną mąką podaje się okraszone skwarkami. Przygotowanie pożywnej psiochy jest banalnie proste. 

Psiocha to proste i sycące danie kuchni chłopskiej. Oryginalny pomysł pochodzi z Lubelszczyzny. Psiochę przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków i zaparzonej mąki. Po utłuczeniu na jednolitą masę podaje się psiochę w miskach lub porcjowaną. Żeby ułatwić sobie porcjowanie bardzo kleistej masy ziemniaczanej, łyżkę zanurza się w gorącym tłuszczu. Psiochę zazwyczaj podaje się okraszoną skwarkami z boczku lub słoniny. W wersji postnej ze zrumienioną na oleju lnianym cebulą. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g wędzonego boczku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki pokroić. Zalać wodą, tak aby przykryła ziemniaki. Zagotować i osolić do smaku.
  • W czasie gdy ziemniaki się gotują zrumienić wędzony boczek. 
  • Na 10 minut przed końcem gotowania ziemniaków, wierzch posypać równomiernie mąką. Nie mieszać. Mąką powinna zatrzymać się na ziemniakach. Przykryć garnek pokrywką.
  • Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut. Z mąki utowrzy się rodzaj gotowanej kluski. 
  • Zdjąć garnek z ognia. Utłuc ziemniaki razem z ugotowaną kluską na kleistą masę.
  • Pisochę podawać na gorąco polaną skwarkami z boczku i zrumienioną cebulą. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej