Psiocha: przepis na lubelską prażuchę z ziemniaków
Dieta bezglutenowa
Psiocha to regionalna nazwa popularnego na Lubelszczyźnie dania z ziemniaków. Tę odmianę ziemniaczanej prażuchy cenią sobie wszyscy smakosze. Ziemniaki utłuczone z zaparzoną mąką podaje się okraszone skwarkami. Przygotowanie pożywnej psiochy jest banalnie proste.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 4 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 150 g wędzonego boczku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki pokroić. Zalać wodą, tak aby przykryła ziemniaki. Zagotować i osolić do smaku.
- W czasie gdy ziemniaki się gotują zrumienić wędzony boczek.
- Na 10 minut przed końcem gotowania ziemniaków, wierzch posypać równomiernie mąką. Nie mieszać. Mąką powinna zatrzymać się na ziemniakach. Przykryć garnek pokrywką.
- Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut. Z mąki utowrzy się rodzaj gotowanej kluski.
- Zdjąć garnek z ognia. Utłuc ziemniaki razem z ugotowaną kluską na kleistą masę.
- Pisochę podawać na gorąco polaną skwarkami z boczku i zrumienioną cebulą.
Psiocha to proste i sycące danie kuchni chłopskiej. Oryginalny pomysł pochodzi z Lubelszczyzny. Psiochę przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków i zaparzonej mąki. Po utłuczeniu na jednolitą masę podaje się psiochę w miskach lub porcjowaną. Żeby ułatwić sobie porcjowanie bardzo kleistej masy ziemniaczanej, łyżkę zanurza się w gorącym tłuszczu. Psiochę zazwyczaj podaje się okraszoną skwarkami z boczku lub słoniny. W wersji postnej ze zrumienioną na oleju lnianym cebulą.