Przysmak kowala - prosty przepis na obiad

2021-03-29
kuchnia-francuska-na-ile-sposobow-mozna-podac-ziemniaki.jpg
Autor: pixabay.com Ziemniaki z mięsem
łatwy
50 min
4

Boczek z jajkiem sadzonym i ziemniakami - danie kaloryczne, ale jakie pyszne! Jeśli lubisz proste, sycące posiłki, polecamy przepis na przysmak kowala, tradycyjne danie kuchni polskiej, które doskonale sprawdzi się jako codzienny obiad. Idealnym dopełnieniem takiej potrawy z boczkiem będzie kubek kwaśnego mleka.

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 25 dag boczku wędzonego
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 2 kalafiory
  • 15 dag masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Świeży koperek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj dokładnie kalafiory. Pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem mleka. Dzięki temu pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania.
  • Obierz ziemniaki i gotuj w lekko osolonej wodzie, aż do momentu, kiedy będą miękkie.
  • Boczek pokrój w plastry (ok. 1 cm) i smaż je na rozgrzanej patelni.
  • Na tłuszczu, który pozostał po wytopionym boczku usmaż jaja. Przypraw solą i pieprzem.
  • Tak przygotowane składniki podajemy na jednym talerzu. Kalafior można udekorować podsmażoną wcześniej na maśle bułką tartą, a całość posypać koperkiem. Idealnym dopełnieniem takiego obiadu będzie kubek kwaśnego mleka.