Przysmak kowala - prosty przepis na obiad
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Boczek z jajkiem sadzonym i ziemniakami - danie kaloryczne, ale jakie pyszne! Jeśli lubisz proste, sycące posiłki, polecamy przepis na przysmak kowala, tradycyjne danie kuchni polskiej, które doskonale sprawdzi się jako codzienny obiad. Idealnym dopełnieniem takiej potrawy z boczkiem będzie kubek kwaśnego mleka.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 25 dag boczku wędzonego
- 1 kg młodych ziemniaków
- 2 kalafiory
- 15 dag masła
- 1 łyżka bułki tartej
- Świeży koperek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj dokładnie kalafiory. Pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem mleka. Dzięki temu pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania.
- Obierz ziemniaki i gotuj w lekko osolonej wodzie, aż do momentu, kiedy będą miękkie.
- Boczek pokrój w plastry (ok. 1 cm) i smaż je na rozgrzanej patelni.
- Na tłuszczu, który pozostał po wytopionym boczku usmaż jaja. Przypraw solą i pieprzem.
- Tak przygotowane składniki podajemy na jednym talerzu. Kalafior można udekorować podsmażoną wcześniej na maśle bułką tartą, a całość posypać koperkiem. Idealnym dopełnieniem takiego obiadu będzie kubek kwaśnego mleka.