Przepyszny kurczak po czerkiesku w sosie orzechowym

Przepyszny kurczak po czerkiesku w sosie orzechowym
Autor: Shutterstock Kurczak po czerkiesku w pysznym sosie orzechowym
łatwy
45 min
6

Kurczak po czerkiesku, w sosie orzechowym to przepyszna kombinacja gotowanego mięsa i sycącego aromatycznego sosu. Tak przygotowanego kurczaka neleży serwować z ryżem i jakąś lekką surówką.

SKŁADNIKI

  • 800 - 900 gram filetów z kurczaka
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich (może być oliwa z oliwek)
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • kilka orzechów włoskich do ozdoby
  • Sos orzechowy:
  • 2 kromki chleba (z poprzedniego dnia), bez skórki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 mała posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki papryki
  • 1 łyżeczka cayenne
  • 1,5 szklanki orzechów włoskich
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety kurczaka umieścić w garnku lub patelni z grubym dnem i zalać bulionem. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować do czasu aż filety będą miękkie, ale uważając, by nie rozgotować mięsa, bo wtedy kurczak straci swój smak.
  • Wyjąć mięso z wywaru i pozwolić, by płyn nieco ostygł.
  • W połowie szklanki wywaru namoczyć dwie kromki chleba, następnie odcisnąć i odłożyć na bok.
  • Na maśle klarowanym zeszklić cebulę, pod koniec smażenia dodać paprykę, czosnek i pieprz cayenne. Podsmażyć całość jeszcze chwilkę i zdjąć z ognia.
  • W mikserze/blenderze zmielić dokładnie orzechy. Dodać ok. 1 szklanki wywaru, cebulę z czosnkiem i chleb. Posolić do smaku (uważać, aby nie przesolić). Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodać więcej wywaru, w którym gotowało się mięso.
  • Filety z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do większego naczynia. Zalać sosem orzechowym.
  • Podgrzać olej z orzechów włoskich w małej patelni, dodać paprykę i polać mięso dodatkowo tym ciepłym olejem. Ozdobić orzechami i natką pietruszki. Podawać z ryżem.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej