Przepyszny kurczak po czerkiesku w sosie orzechowym

2021-04-09
Przepyszny kurczak po czerkiesku w sosie orzechowym
Autor: Shutterstock Kurczak po czerkiesku w pysznym sosie orzechowym
łatwy
45 min
6

Kurczak po czerkiesku, w sosie orzechowym to przepyszna kombinacja gotowanego mięsa i sycącego aromatycznego sosu. Tak przygotowanego kurczaka neleży serwować z ryżem i jakąś lekką surówką.

Składniki

800 - 900 gram filetów z kurczaka

3 szklanki bulionu z kurczaka

2 łyżki oleju z orzechów włoskich (może być oliwa z oliwek)

2 łyżeczki papryki słodkiej

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

kilka orzechów włoskich do ozdoby

Sos orzechowy:

2 kromki chleba (z poprzedniego dnia), bez skórki

2 łyżki masła klarowanego

1 mała posiekana cebula

2 posiekane ząbki czosnku

1,5 łyżki papryki

1 łyżeczka cayenne

1,5 szklanki orzechów włoskich

sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Filety kurczaka umieścić w garnku lub patelni z grubym dnem i zalać bulionem. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować do czasu aż filety będą miękkie, ale uważając, by nie rozgotować mięsa, bo wtedy kurczak straci swój smak.

Wyjąć mięso z wywaru i pozwolić, by płyn nieco ostygł.

W połowie szklanki wywaru namoczyć dwie kromki chleba, następnie odcisnąć i odłożyć na bok.

Na maśle klarowanym zeszklić cebulę, pod koniec smażenia dodać paprykę, czosnek i pieprz cayenne. Podsmażyć całość jeszcze chwilkę i zdjąć z ognia.

W mikserze/blenderze zmielić dokładnie orzechy. Dodać ok. 1 szklanki wywaru, cebulę z czosnkiem i chleb. Posolić do smaku (uważać, aby nie przesolić). Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodać więcej wywaru, w którym gotowało się mięso.

Filety z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do większego naczynia. Zalać sosem orzechowym.

Podgrzać olej z orzechów włoskich w małej patelni, dodać paprykę i polać mięso dodatkowo tym ciepłym olejem. Ozdobić orzechami i natką pietruszki. Podawać z ryżem.