Przepyszny kurczak po czerkiesku w sosie orzechowym
2021-05-17
łatwy
45 min
6
Kurczak po czerkiesku, w sosie orzechowym to przepyszna kombinacja gotowanego mięsa i sycącego aromatycznego sosu. Tak przygotowanego kurczaka neleży serwować z ryżem i jakąś lekką surówką.
SKŁADNIKI
- 800 - 900 gram filetów z kurczaka
- 3 szklanki bulionu z kurczaka
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich (może być oliwa z oliwek)
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- kilka orzechów włoskich do ozdoby
- Sos orzechowy:
- 2 kromki chleba (z poprzedniego dnia), bez skórki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 mała posiekana cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1,5 łyżki papryki
- 1 łyżeczka cayenne
- 1,5 szklanki orzechów włoskich
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety kurczaka umieścić w garnku lub patelni z grubym dnem i zalać bulionem. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować do czasu aż filety będą miękkie, ale uważając, by nie rozgotować mięsa, bo wtedy kurczak straci swój smak.
- Wyjąć mięso z wywaru i pozwolić, by płyn nieco ostygł.
- W połowie szklanki wywaru namoczyć dwie kromki chleba, następnie odcisnąć i odłożyć na bok.
- Na maśle klarowanym zeszklić cebulę, pod koniec smażenia dodać paprykę, czosnek i pieprz cayenne. Podsmażyć całość jeszcze chwilkę i zdjąć z ognia.
- W mikserze/blenderze zmielić dokładnie orzechy. Dodać ok. 1 szklanki wywaru, cebulę z czosnkiem i chleb. Posolić do smaku (uważać, aby nie przesolić). Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodać więcej wywaru, w którym gotowało się mięso.
- Filety z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do większego naczynia. Zalać sosem orzechowym.
- Podgrzać olej z orzechów włoskich w małej patelni, dodać paprykę i polać mięso dodatkowo tym ciepłym olejem. Ozdobić orzechami i natką pietruszki. Podawać z ryżem.