Przepyszne indycze udko w ziołach - łatwo i efektownie
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Udko indycze smakuje bosko, gdy udusimy je z dużą ilością świeżych lub suszonych ziół. Indycze mięso, z zasady neutralne w smaku, nabiera wtedy charakteru. Przepis szczególnie polecamy tym, którzy nie przepadają za białym, ale zdrowym mięsem, z powodu jego małej wyrazistości. Zmienicie zdanie!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 udko indycze ok. 90 dag lub dwa mniejsze
- 10 dag masła
- zioła: natka pietruszki, 3 gałązki estragonu, 1 gałązka tymianku i mięty, 1 listek laurowy, 1 gałązka rozmarynu, garść listków bazylii (suche zioła dozować po 1/2 łyżeczki)
- 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeże zioła drobno posiekać (suszone są zazwyczaj rozdrobnione) i wymieszać z masłem i sokiem z połówki cytryny, posolić i popieprzyć.
- Otrzymane masło ziołowe wcisnąć pod skórę udka.
- Rozgrzać odrobinę oleju w rondlu z grubym dnem i na wolnym ogniu zrumienić mięso z każdej strony.
- Przykryć garnek i dusić mięso pod przykryciem ok. godzinę. Jeśli to będzie konieczne, w trakcie duszenia podlewać mięso niewielką ilością wody.
- Podawać mięso z sosem, który powstał w trakcie duszenia.