Przepis na kurczaka pieczonego w migdałach

Przepis na kurczaka pieczonego w migdałach
Autor: photos.com Kurczak pieczony w migdałach to danie wykwintne, idealne na niedzielny obiad
łatwy
25 min
4

Kurczak w migdałach to oryginalny sposób na przygotowanie mięsa z drobiu. Migdały są zdrowe i nadają kurczakowi wykwintny charakter. Tak upieczony kurczak nadaje się idealnie na rodzinny obiad o bardziej uroczystym charakterze.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg skrzydełek i udek z kurczaka,
  • 1/4 szklanki roztopionego masła,
  • 1/4 szklanki syropu klonowego lub płynnego miodu,
  • 1/4 szklanki posiekanych migdałów,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny,
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do naczynia do pieczenia wlać roztopione masło, włożyć części kurczaka.
  • Pozostałe składniki wymieszać i polać mieszkanką kurczaka.
  • Piec bez przykrycia w temp. 160ºC przez ok. 60 min. Od czasu do czasu odwracać mięso, aby się równomiernie zrumieniło.
Maria Olczak
więcej