Przepis na kurczaka pieczonego w migdałach
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Kurczak w migdałach to oryginalny sposób na przygotowanie mięsa z drobiu. Migdały są zdrowe i nadają kurczakowi wykwintny charakter. Tak upieczony kurczak nadaje się idealnie na rodzinny obiad o bardziej uroczystym charakterze.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg skrzydełek i udek z kurczaka,
- 1/4 szklanki roztopionego masła,
- 1/4 szklanki syropu klonowego lub płynnego miodu,
- 1/4 szklanki posiekanych migdałów,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny,
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do naczynia do pieczenia wlać roztopione masło, włożyć części kurczaka.
- Pozostałe składniki wymieszać i polać mieszkanką kurczaka.
- Piec bez przykrycia w temp. 160ºC przez ok. 60 min. Od czasu do czasu odwracać mięso, aby się równomiernie zrumieniło.