Przepis na fasolkę po bretońsku z boczkiem i kiełbasą
2021-03-27
łatwy
30 min
4
Jak przygotować najsmaczniejszą fasolkę po bretońsku? Tajemnica tkwi w chudym boczku i aromatycznej kiełbasie. Podajemy dobry przepis na fasolkę po bretońsku.
SKŁADNIKI
- 50 dag fasoli typu Jaś
- 25 dag wędzonego boczku
- 30 dag kiełbasy
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka majeranku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę zalać wodą, odstawić na noc.
- Odlać wodę,w której fasola się moczyła, zalać nową wodą. Gotować do miękkości razem z pokrojonym boczkiem, kiełbasą, liściem laurowym i zielem angielskim.
- Gdy fasola będzie miękka dodać sól, pieprz, cukier i majeranek.
- Zasmażyć mąkę na smalcu, dodać do fasolki.
- Dorzucić koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze 5 minut.
- Podawać na gorąco z chlebem.