Przepis na fasolkę po bretońsku z boczkiem i kiełbasą

2021-03-27
Przepis na fasolkę po bretońsku z boczkiem i kiełbasą
Autor: Shutterstock Pyszna fasolka po bretońsku.
łatwy
30 min
4

Jak przygotować najsmaczniejszą fasolkę po bretońsku? Tajemnica tkwi w chudym boczku i aromatycznej kiełbasie. Podajemy dobry przepis na fasolkę po bretońsku.

SKŁADNIKI

  • 50 dag fasoli typu Jaś
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 30 dag kiełbasy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę zalać wodą, odstawić na noc.
  • Odlać wodę,w której fasola się moczyła, zalać nową wodą. Gotować do miękkości razem z pokrojonym boczkiem, kiełbasą, liściem laurowym i zielem angielskim.
  • Gdy fasola będzie miękka dodać sól, pieprz, cukier i majeranek.
  • Zasmażyć mąkę na smalcu, dodać do fasolki.
  • Dorzucić koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze 5 minut.
  • Podawać na gorąco z chlebem.